Την αναδιάρθρωση της Α.Δ. Μεσσηνίας ανακοίνωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Την αναδιάρθρωση της Α.Δ. Μεσσηνίας ανακοίνωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Τι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου τα λουκέτα στα μικρά αστυνομικά τμήματα  
Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες το πρωί ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Πρώτη στάση της επίσκεψης ήταν το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου συνομίλησε με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ενώ τον Αρχηγό της Αστυνομίας συνόδευαν ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, Αδαμάντιος Μητρόπουλος, καθώς και ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, Σταύρος Τουφεξής.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην άριστη σχέση Δήμου και Αστυνομίας, δηλώνοντας ότι γνωρίζει ότι χωρίς τη δεύτερη είναι αδύνατο να λειτουργήσει η κοινωνία.
Σχετικά με την παραβατικότητα στην περιοχή, ενημέρωσε τον αρχηγό ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες και, κατά τη γνώμη του, οφείλεται στην κρίση που πλήττει τη χώρα, ελπίζοντας ότι όταν αυτή μειωθεί, θα αλλάξουν τα πάντα.
Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Τσουβάλα για την ύπαρξη της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία από την πλευρά της βοηθά όσο μπορεί την ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο Δήμος θα σταθεί δίπλα στο Σώμα, σε περίπτωση που αποφασιστεί από το Αρχηγείο να φτιαχτεί κτήριο στην πόλη της Καλαμάτας.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ευχαρίστησε το δήμαρχο για την υποδοχή και είπε στον Π. Νίκα ότι έχει μάθει ότι στην πόλη έχει κάνει μεγάλα έργα, σημειώνοντας ότι η Καλαμάτα έχει γίνει αγνώριστη μετά τις αλλαγές.
Σχετικά με το λόγο της επίσκεψής του, ενημέρωσε το δήμαρχο ότι με αυτή ολοκληρώνεται μια περιοδεία σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο να συνομιλήσει με το προσωπικό και να μάθει τα προβλήματα από κοντά. Όπως είπε, η Αστυνομία είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες μέσα στο Σώμα, ώστε να αλλάξει σιγά σιγά πρόσωπο. Να γίνει πιο φιλική προς τον πολίτη και συνεργάσιμη, αφού «κάτω από τις στολές υπάρχουν άνθρωποι». Ο ίδιος έχει βάλει ως στόχο τα επόμενα 5 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν κοντά στον πολίτη και να υπάρξει συνεργασία, συνύπαρξη και αποδοχή.
Ο δήμαρχος τότε επισήμανε ότι είναι υπέρ του να πληρώνονται καλύτερα οι αστυνομικοί, αφού δε γίνεται να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι ιεραποστολική δράση, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, ενώ τέλος ενημέρωσε για την πρόθεση του Δήμου να παραχωρήσει έκταση, αν θελήσει το αρχηγείο να δημιουργήσει το δικό του κτήριο στην πόλη.
Στη συνέχεια ο αρχηγός της Αστυνομίας μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, όπου σε κλειστή συνάντηση συνομίλησε με ανώτερα στελέχη της Διεύθυνσης, αλλά και με προσωπικό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης προέβη σε δηλώσεις που αφορούν στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση, αλλά και στις διαμαρτυρίες από τους αστυνομικούς για την υλικοτεχνική κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα.
Να σημειωθεί πως συναντήθηκε ακόμη με εκπροσώπους των αστυνομικών, αλλά και με αποστράτους. 
 
Η αναδιάρθρωση στη Μεσσηνία και οι αντιδράσεις
Σε ερώτηση για την αναδιάρθρωση που έχει ανακοινωθεί και αφορά- και- στη Μεσσηνία, όπου μάλιστα έχουν σημειωθεί αντιδράσεις, ο κ. Τσουβάλας δήλωσε ότι η Αστυνομία σχεδιάζει το καλύτερο δυνατό για το αίσθημα ασφαλείας του πολίτη, με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του.
Όπως είπε, φεύγουμε από μικρά σχήματα, υποστελεχωμένα σε προσωπικό και εξοπλισμό, και πάμε σε μεγαλύτερα, βιώσιμα, λειτουργικά σχήματα, κάτι που, όπως ο ίδιος εκτιμά, ο κόσμος θα σεβαστεί, θα καταλάβει και θα αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια, που στόχο έχει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη.
Όσο για το πότε θα ξεκινήσει, δήλωσε ότι εκτιμά ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα αρχίσει λίγο μετά τις 10 Ιανουαρίου.
 
Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και τα προβλήματα σε αυτόν
Τέλος, σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί όσον αφορά στον εξοπλισμό τους, ο Αρχηγός δήλωσε ότι από την πλευρά του Αρχηγείου γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι πραγματικές δυσκολίες που υφίστανται στη διαχείριση του εξοπλισμού της Αστυνομίας. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, όπως είπε, που δεν κρύβει.
Δήλωσε δε ότι γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης μέσω ένταξης στο ΕΣΠΑ, αλλά και από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Εσωτερικής Ασφάλειας, ακόμα και μέσω της διαδικασίας ειδικά για αυτοκίνητα και μηχανοκίνητο εξοπλισμό από τις κατασχέσεις του πρώην ΟΔΥ, δηλαδή της Δ19 της Διεύθυνσης Τελωνείων.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση