«Απαγορευμένη ζώνη» η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης

«Απαγορευμένη ζώνη» η κεντρική πλατεία  της Μεσσήνης

Απανωτές επιθέσεις σε ηλικιωμένους και ανυποψίαστους πολίτες από τσιγγάνες!  – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Τις τελευταίες ημέρες, οι καταγγελίες και οι αναφορές για επιθέσεις  , μιας «συμμορίας» που αποτελείται από 6-7 τσιγγάνες, στο κέντρο της Μεσσήνης, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Το «Θάρρος» βρέθηκε χθες το πρωί στην περιοχή, συνομίλησε με πολίτες διαπιστώνοντας παράλληλα το μέγεθος της κατάστασης που έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους και ένα βήμα πριν πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Περιοχή «γκέτο» το πάρκο της Μεσσήνης
Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, που η εφημερίδα έχει στη διάθεση της τα στοιχεία τους,  η περιοχή στα πέριξ του πάρκου της Μεσσήνης έχει μετατραπεί σε «γκέτο» παραβατικότητας. Όπως γλαφυρά, δε, μας περιέγραψαν οι ίδιοι αγανακτισμένοι, μετά τις 7 το βράδυ κανείς δεν  τολμά να πλησιάσει στην περιοχή του πάρκινγκ δίπλα στο σιντριβάνι αλλά και στο ΚΤΕΛ. Ακόμα, όμως, και το «φως» της ημέρας, δεν πτοεί τη «συμμορία» των 6-7 γυναικών. Ο κ. Ηλίας, «θύμα» επίθεσης πριν από περίπου 10 ημέρες, μας περιέγραψε το σχέδιο. «Παρακολουθούν τις τράπεζες που βρίσκονται στην πλατεία. Μόλις δουν ότι βγαίνει κάποιος ηλικιωμένος ή γενικά ανυποψίαστος και αδύναμος τότε τον ακολουθούν.

Μόλις μπει στο πάρκο , τον μια πλησιάζει και του ζητάει τσιγάρο. Τότε οι άλλες ακινητοποιούν το θύμα, και παίρνουν ότι έχει επάνω του και στις τσέπες του. Πολλές φορές δε, δεν διστάζουν να ρίξουν και κάτω τα θύματα τους, με κίνδυνο σοβαρό τραυματισμού. Τα όσα μας είπε ο κ. Ηλίας επιβεβαιώνει και η κα Κανέλλα, που εργάζεται στο κέντρο της Μεσσήνης. Η ίδια υπήρξε θύμα πριν από περίπου δυο χρόνια, όταν με ανάλογο τρόπο και αφού της απόσπασαν την προσοχή, έκλεψαν περίπου 2.000 ευρώ από την επιχείρηση της, ενώ, σημειώνει ότι σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζει μικροκλοπές. Σημειώνει,  ωστόσο, με ανησυχία , ότι τις τελευταίες 10 ημέρες η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο καθώς οι επιθέσεις πολλαπλασιάζονται ενώ χαρακτήρισε την κεντρική πλατεία ως «απαγορευμένη ζώνη» μετά τις 7 το βράδυ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στο ρεπορτάζ που κάναμε στο κέντρο της Μεσσήνης προχθές το πρωί,  ήταν αρκετοί  αυτοί που από μόνοι τους σταμάτησαν για να μας μιλήσουν για την κατάσταση ενώ όλοι είχαν να μας διηγηθούν και από ένα   γεγονός. Όπως σημείωσε επίσης άνδρας που η δουλειά του βρίσκεται καθημερινά δίπλα στο πάρκο, τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα επιθέσεων μπορεί να φτάνουν τα 4 με 5 την ημέρα. Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στα καταστήματα και τον εμπορικό κόσμο της Μεσσήνης που ζητά να γίνει κάτι άμεσα είτε από την πολιτεία είτε από την Αστυνομία.

Τελειώνοντας την κουβέντα με τους κατοίκους όλοι μα όλοι μας κάλεσαν να βρεθούμε το πρωί της Δευτέρας έξω από τις Τράπεζες, όπου ηλικιωμένοι θα πάνε για τη σύνταξη, για να διαπιστώσουμε και «ιδίοις όμμασιν» τα όσα μας περιέγραψαν. Αξίζει δε, να προσθέσουμε ότι και η τοπική κοινότητα της Μεσσήνης με έγγραφο της, προς τη Δημοτική Αρχή,   το προηγούμενο  διάστημα είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τα πολλά κρούσματα επιθέσεων  που έχουν μετατρέψει την πλατεία σε «άντρο» παραβατικότητας.

Η Αστυνομία γνωρίζει …αλλά είναι «ανήμπορη»
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η αστυνομία γνωρίζει «χαρτί και καλαμάρι» για τη δράση αυτής της «συμμορίας».  Όμως το γεγονός ότι το Αστυνομικό τμήμα Μεσσήνης, είναι   υποστελεχωμένο σε συνδυασμό με το εύρος του Δήμου, και τα αρκετά κρούσματα εγκληματικότητας και στις κοινότητες του Δήμου, έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει νυχθημερόν αστυνομική παρουσία στο κέντρο της πόλης.  Επίσης, ακόμα και αν πολλές φορές οι δράστες οδηγούνται στο αυτόφωρο ακόμα και στη φυλακή, η «νομοθεσία» τους επιτρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρίσκονται και πάλι στον «τόπο του εγκλήματος» . Παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικές αρχές της περιοχής καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να  υπάρχει παρουσία ανδρών της ΟΠΚΕ τις «επικίνδυνες» ημέρες τουλάχιστον, όπως π.χ.  αύριο  Δευτέρα που οι συνταξιούχοι θα σπεύσουν στις τράπεζες για να πάρουν τις συντάξεις τους.

Άμεσα συνάντηση με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή  ο δήμαρχος
Τελειώνοντας το «οδοιπορικό» μας στη Μεσσήνη, επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο Γιώργο Τσώνη, θέτοντας σε γνώση του, τα όσα  ειπώθηκαν «καθολικά» από τους κατοίκους στο κέντρο της πόλης. Ο κ. Τσώνης, αν και σημείωσε ότι η παραβατικότητα δεν παρατηρείται μόνο στη Μεσσήνη αλλά σε όλες  πόλεις της Μεσσηνίας ακόμα και στην Καλαμάτα  δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι ειδικά το τελευταίο 10ήμερο οι επιθέσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια. Όπως μας ενημέρωσε στις άμεσες προτεραιότητες του είναι η συνάντηση του, με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή κ. Πούπουζα, ο οποίος κατάγεται   από τη Μεσσήνη και γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος. Πρόσθεσε δε, ότι έχει κάνει και άλλες ενέργειες, που δεν μπορούν να ανακοινωθούν αυτή τη στιγμή. Ο κ. Τσώνης σημείωσε επίσης, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει συλλήψεις, θέτοντας τον προβληματισμό του για τους τρόπους αντιμετώπισης των Ρομά από την κεντρική πολιτεία. Από την πλευρά του Δήμου,  σημείωσε ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για καλή συνεργασία μαζί τους, τόσο με κοινωνικούς λειτουργούς  για τον καθαρισμό των περιοχών των καταυλισμών καθώς και άλλες ενέργειες…

Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση