Απογοητευμένοι από την αθέτηση υποσχέσεων οι αγρότες της Πελοποννήσου

Απογοητευμένοι από την αθέτηση υποσχέσεων οι αγρότες της Πελοποννήσου

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόεδρος του Α.Σ. Δήμου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι αγρότες απογοητεύθηκαν από την αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκο, μεγαλύτερο πρόβλημα και από τα επαχθή μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό είναι η μειωμένη παραγωγή της Πελοποννήσου στο λάδι και στα εσπεριδοειδή.
Σύμφωνα με δηλώσεις του: «Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι περισσότεροι αγρότες δε θα βγουν στους δρόμους, καθώς είναι “μουδιασμένοι” μετά τις περσινές κινητοποιήσεις. Η απογοήτευση ήταν πολύ μεγάλη για τους αγρότες και των επικεφαλής των κινητοποιήσεων που έγιναν τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο κέντρο της Αθήνας. Οι Πελοποννήσιοι ένιωσαν ότι προδόθηκαν και οι υποσχέσεις που είχαν πάρει από τον κ. Αποστόλου και τον πρωθυπουργό δεν εκπληρώθηκαν».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει παραγωγή. Τόσο στις καλλιέργειες της ελιάς όσο και των εσπεριδοειδών που είναι τα δύο μεγάλα “πακέτα” της Πελοποννήσου, δεν υπάρχει παραγωγή. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε συνεχή εμπόδια από τον καιρό με συνεχείς παγετούς και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που δε μας επιτρέπει να γνωρίζουμε αν τα προϊόντα μας θα είναι ανταγωνιστικά. Εν όψει του τριημέρου των Φώτων περιμένουμε πάλι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά που ζητάμε και απαιτούνται για να αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ και δε γίνεται να πάρουμε το 100% των αποζημιώσεων όπως θα έπρεπε.
Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία που χειρίζεται αυτές τις καταστάσεις, άρα δεν μπορούμε να έχουμε και μεγάλες προσδοκίες. Όταν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν μπορούν να πληρωθούν οι φόροι, δεν μπορούν να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές, δεν μπορεί να ζήσει ο αγρότης».