Ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκπόνησή γενικής κυκλοφοριακής μελέτης της Καλαμάτας

Ξεκινούν οι διαδικασίες  για την εκπόνησή γενικής κυκλοφοριακής μελέτης της Καλαμάτας

Χρήματα για βιώσιμη αστική κινητικότητα και στους δήμους Τριφυλίας και Μεσσήνης
 
Το θέμα εκπόνησης νέας κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη της Καλαμάτας «βασανίζει» σειρά δημοτικών συμβουλίων. Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Νίκα, όταν ανέλαβε καθήκοντα κατά την πρώτη τετραετία της, βρήκε το γραφείο του Κώστα Ζέκκου να διεκδικεί χρήματα για μελέτη που είχε ετοιμάσει και για την οποία υπήρχαν οφειλές.
Η συγκεκριμένη μελέτη παραδόθηκε με την ολοκλήρωση της θητείας της Δημοτικής Αρχής του Γιώργου Κουτσούλη, που είτε δεν πρόλαβε είτε δεν είχε να την πληρώσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναγνώρισε την οφειλή και ζήτησε από το γραφείο να ετοιμάσει μια συνολικότερη μελέτη για το κυκλοφοριακό, η οποία πράγματι έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη τετραετία, αλλά παραμένει απλήρωτη στα συρτάρια.
Βέβαια, στη σύνταξη νέας μελέτης συνέτεινε και η λειτουργία του περιμετρικού της Καλαμάτας, αφού πολλές φορές μέχρι σήμερα ο δήμαρχος έχει σημειώσει ότι με τη λειτουργία του περιφερειακού θα προκύψουν νέα δεδομένα εν τοις πράγμασι.
Έτσι, χθες, ανακοινώθηκε ότι «έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας καταρχήν πίστωση 86.000 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση της γενικής κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας και τη βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη, καθώς από το Δήμο Καλαμάτας είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα. Προηγήθηκε συνάντηση, στην Αθήνα, του δημάρχου με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γεώργιο Πατρίκιο, στην οποία συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του Πράσινου Ταμείου.
Μετά τη λειτουργία του περιμετρικού και τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από αυτήν, είναι πλέον εφικτή η εκπόνηση της γενικής κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας, η οποία θα δώσει λύσεις σε περιοχές με πρόβλημα».
Μαζί με την πόλη της Καλαμάτας το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου Καλαμάτας, αποφάσισε να εκπονήσουν σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας οι δήμοι Τριφυλίας και Μεσσήνης.
Ειδικότερα, με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου 150 Δήμοι της χώρας εντάχθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2016» και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα». Ο Δήμος Καλαμάτας θα χρηματοδοτηθεί με 86.000 ευρώ, ο Δήμος Τριφυλίας με 30.000 ευρώ και ο Δήμος Μεσσήνης με 35.000 ευρώ.
 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη