Αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση από το Σύλλογο Φιλοπροόδων στα Φιλιατρά


Συγκίνηση, περηφάνια και ενότητα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Λαμπερή και γεμάτη ζεστασιά και δυνατά συναισθήματα ήταν η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών το βράδυ της Τετάρτης, στο κατάμεστο «Βορρέειον» Πνευματικό Κέντρο. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, κόσμος κάθε ηλικίας, κάτοικοι των Φιλιατρών και της γύρω περιοχής, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, συμμετείχαν στην εκδήλωση για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και δήλωσαν έμπρακτα τη στήριξή τους στο Σύλλογο, που έχει συμπληρώσει 90 χρόνια ζωής και προσφέρει διαρκώς πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία και την πόλη των Φιλιατρών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έδωσε συναυλία η Φιλαρμονική του Συλλόγου με κάλαντα και τραγούδια, ενώ χορευτικά τμήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Ο δε κόσμος, με την παρουσία και το χειροκρότημά του, επιβράβευσε το αστείρευτο πάθος και ταλέντο των παιδιών και μεγαλύτερων στη μουσική και το χορό, καθώς και την αδιαπραγμάτευτη βούληση των μελών του Συλλόγου να συνεχίσουν, παρά τις δυσκολίες, να προσφέρουν μουσική παιδεία στις νέες και τους νέους και να προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση.
Η δραστήρια πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βιβή Παντελάκη, καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου «στην πολύ ζεστή και πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Φιλοπροόδων έχει καθιερώσει τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου να κόβει την πίτα του με προσκεκλημένους όλους εσάς, για να σας παρουσιάσουμε τις πολιτιστικές μας παραγωγές με τα παιδιά σας, με τα παιδιά όλων μας, που τ’ αγαπάμε τόσο πολύ και προσπαθούμε να τους μεταδώσουμε παιδεία και πολιτισμό. Παιδεία και πολιτισμό μέσω της μουσικής και παράδοση μέσω των παραδοσιακών χορών! Μας γεμίζει χαρά που για άλλη μια φορά το “Βορρέειο” είναι γεμάτο». Επίσης, έδωσε ευχές για τη νέα χρονιά σε όλες και όλους.
Το σπουδαίο έργο του Συλλόγου εξήρε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, σημειώνοντας πως τόσο η Φιλαρμονική όσο και τα χορευτικά με τις συναυλίες και παραστάσεις τους, όπου συμμετέχουν, κάνουν περήφανους όλους τους Τριφύλιους και Μεσσήνιους.
Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φιλιατρών, Βασίλης Παπαθεοδοσίου, σημείωσε πως «ο Σύλλογος Φιλοπροόδων μοιάζει μ’ ένα δέντρο που οι ρίζες του απλώνονται βαθιά μέσα στην κοινωνία και τα κλωνάρια του, τα φύλλα του, είμαστε όλοι εμείς και δίνουμε λάμψη, δίνουμε ζωντάνια και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά του Συλλόγου, το προεδρείο και την πρόεδρο…». Μετέφερε δε και τις ευχές του δημάρχου Τριφυλίας που απουσίαζε.
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τόνισε πως «στη συνέλευση του συλλόγου είχα πει πως είναι ένας 90άρης έφηβος, υπό την έννοια ότι διαρκώς ανανεώνει το ρεπερτόριό του, τις δραστηριότητές του, το δυναμικό του και, πάνω απ’ όλα, προσφέρει μια πολύ μεγάλη υπηρεσία στα αυριανά Φιλιατρά, στα παιδιά που είναι το μέλλον της πόλης!».
Ακολούθως η πρόεδρος μαζί με τα όλα μέλη του Δ.Σ. έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, δόθηκε συναυλία της Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Παναγιώτη Φωτεινέα, με κάλαντα και τραγούδια και η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Αθανασόπουλου. Ήταν μια γλυκιά βραδιά και εκδήλωση και, μάλιστα, η πρώτη για κοπή πίτας στο Δήμο Τριφυλίας, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Του Ηλία Γιαννόπουλου