Ο Σωκράτης Φάμελλος στην Καλαμάτα

Ο Σωκράτης Φάμελλος στην Καλαμάτα

Σύσκεψη, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και των έξι δημάρχων του Νομού Μεσσηνίας, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 23 Ιουνίου και ώρα 18.00, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας. Τη σύσκεψη θα απασχολήσουν ζητήματα αυτοδιοικητικής φύσεως.
Σχετική επικοινωνία υπήρξε με το δήμαρχο Καλαμάτας την περασμένη Παρασκευή. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, οι προσκλήσεις προς τους δημάρχους Μεσσηνίας για συμμετοχή θα αποσταλούν από τον υπουργό.
Όπως είναι φυσικό, στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσουν τα θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών, τους δασικούς χάρτες, αλλά και μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα.
Όπως έχει επισημάνει σε σειρά δηλώσεών του ο υπουργός, η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται στο περιβάλλον, κάτι που έχει ενσωματώσει η ευρωπαϊκή πολιτική, ωστόσο στην Ελλάδα δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης επένδυσαν περισσότερο στην οικονομία του “ριφιφί” για το γρήγορο κέρδος, στις άεργες επενδύσεις και στις καταθέσεις στο εξωτερικό, κάτι που σαφώς δεν αποτελεί βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μια ανάπτυξη για μια χώρα το να έχει χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και ανυπαρξία υποδομών επικίνδυνων αποβλήτων. Αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν και δεν είναι συμβατή με το περιβάλλον.
Αυτές οι επιλογές οδήγησαν σε μία παραοικονομία αποβλήτων, ενώ παρατηρείται 40% εισφοροδιαφυγή από το τέλος ανακύκλωσης, που οφείλει κάθε επιχείρηση να αποδίδει για τις συσκευασίες της, κάτι που δε λύθηκε από τον Οργανισμό Ανακύκλωσης τα προηγούμενα χρόνια. Όσο για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που αντιστοιχούν συνολικά για τη χώρα, τα τελευταία πέντε χρόνια από 45 έγιναν 15.
“Το κράτος δικαίου και η ισονομία οφείλουν να επιστρέψουν και στο περιβάλλον”, έχει επισημάνει ο Σωκράτης Φάμελλος, ώστε “το περιβάλλον να είναι παραγωγική δύναμη και να μην αναστείλει την παραγωγική δραστηριότητα, αλλά να τροφοδοτήσει την εργασία. Αυτή είναι και η λέξη που χαρακτηρίζει το 2017. Επιστροφή στην εργασία, επιστροφή στην προκοπή, επιστροφή στο κράτος δικαίου”.
Α.Π.