Υπογράφηκε ο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου – «Ντόμινο» εξελίξεων για υλοποίηση της ΣΔΙΤ με την Τέρνα


Ντόμινο εξελίξεων δημιουργεί η υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, που θα συνοδεύεται και από την απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η ενέργεια αυτή προκαλεί κίνηση διαδικασιών και άμεσες εξελίξεις όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, με πρώτη την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με τη ΣΔΙΤ και ανάδοχο εταιρεία την ΤΕΡΝΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα στοιχεία για το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες με την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. 
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατέθεσε στοιχεία τόσο για τον προϋπολογισμό του έργου όσο και για το κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες. Ειδικότερα, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει προϋπολογισμό 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 66.000.000 ευρώ είναι κοινοτική χρηματοδότηση. Στο έργο προβλέπεται η κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 200.000 τόνων, 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, το μεσοσταθμικό κόστος για τον πολίτη ανέρχεται σε 69,13 ευρώ ανά τόνο χωρίς ΦΠΑ.  
Α.Π.