Ο πρωθυπουργός της Κίνας υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο (φωτογραφίες)

Ο πρωθυπουργός της Κίνας υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο (φωτογραφίες)

Διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κίνας και Ευρωζώνη στην «ατζέντα»
 
Ο πρωθυπουργός της Κίνας, κ. LiKeqiang, υποδέχθηκε στο Πεκίνο την Τετάρτη τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με κάθε επισημότητα. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κ. WangYi, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με «ατζέντα»: Πρώτον, τα ζητήματα της νέας μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Κίνας, η οποία δίνει έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών, στον τομέα ICT (Information Communication Technology), καθώς και στην τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης εντός της Κίνας. Δεύτερον, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Κίνας, με ιδιαίτερη έμφαση σε παλαιές και νέες επενδύσεις, όπως της Cosco. Τρίτον, τα ζητήματα της πορείας της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης. Τέταρτον, οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.
Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός της Κίνας και η σύζυγός του παρέθεσαν δείπνο στο ζεύγος Αντώνη και Γεωργίας Σαμαρά, σε ειδική αίθουσα στην Απαγορευμένη Πόλη.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και στα κινέζικα ΜΜΕ, καθώς η πρόσκληση ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού, και μάλιστα μιας μεγάλης χώρας όπως η Κίνα, σε έναν τέως πρωθυπουργό, δεν είναι συνήθης. Εκτός από προσωπική τιμή στον κύριο Σαμαρά, δείχνει και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.  

Κ. Γαζ.