Τριτοκοσμική η εικόνα της παλιάς εισόδου της πόλης

Τριτοκοσμική η εικόνα της παλιάς εισόδου της πόλης

ΑΘΗΝΩΝ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ

Την κεντρική είσοδο της Καλαμάτας αποτέλεσε για δεκαετίες η οδός Αθηνών, αφού δεν υπήρχε η Νέα Είσοδος, αλλά ούτε και ο Περιμετρικός, ενώ τότε εκεί βρισκόταν το νοσοκομείο (νυν Δημαρχείο).
Ο δρόμος γνώρισε μεγάλη άνθηση, με τα περισσότερα μαγαζιά να είναι νοικιασμένα, ενώ πρόβλημα αποτελούσε το κυκλοφοριακό κομφούζιο λόγω της κίνησης.
Τα χρόνια πέρασαν και, όπως αναφέραμε πιο πάνω, δημιουργήθηκαν δύο ακόμα παράλληλοι δρόμοι. Έτσι η κίνηση στην Αθηνών άρχισε να φθίνει.
Ειδικά όταν το νοσοκομείο μεταφέρθηκε, η κατάσταση δυσκόλεψε, με αποτελειωτικό χτύπημα την κρίση. Το ένα μαγαζί έκλεινε μετά το άλλο, κάτι που ακόμα μπορεί να διακρίνει κανείς κάνοντας μια βόλτα σε αυτή.
Τα δεδομένα, βέβαια, δείχνουν να αλλάζουν με τη μεταφορά του Δημαρχείου, αφού η κίνηση στην περιοχή αυξάνεται, ενώ ανοίγουν ξανά καταστήματα.
Αυτά από μόνα τους, ωστόσο, δεν αρκούν για να θεωρηθεί ότι μια περιοχή αναβαθμίζεται. Χρειάζονται έργα, έργα δεδομένα και αυτονόητα για μια πόλη, που δυστυχώς πολλές φορές αποτελούν πολυτέλεια.
Ειδικότερα τα πεζοδρόμια της Αθηνών, όπως και το οδόστρωμα, είναι αφημένα στην τύχη τους εδώ και χρόνια, αν και πρόσφατα έγιναν κάποια μπαλώματα, προφανώς για «τη μόστρα» του νέου Δημαρχείου.
Οι δε διαβάσεις πεζών από ελάχιστες έως ανύπαρκτες
Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που μας τόνισαν οι διερχόμενοι πεζοί είναι το παρκάρισμα των αυτοκινήτων και των δικύκλων πάνω στα πεζοδρόμια, κάτι που αποτελεί καθημερινή και λογική συνήθεια για κάποιους, αφού έτσι τους βολεύει.
Ας ελπίσουμε άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις από το Δήμο, αλλά και οι πολίτες να αλλάξουμε συνήθειες. Δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι δε γίνεται να παρκάρουμε μπροστά στο μαγαζί που θέλουμε. Ας περπατήσουμε και λίγο.
Μέχρι τότε… κολωνάκια και κλήσεις, αφού μάλλον μόνο με το βούρδουλα καταλαβαίνουμε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση