Ξεκινάει την Κυριακή το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ξεκινάει την Κυριακή το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Την Κυριακή 9 Ιουλίου ξεκινάει φέτος το Θερινό Σχολείο του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και θα διαρκέσει έως και τις 4 Αυγούστου 2017 και διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του ιδρύματος με την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.
Το Θερινό Σχολείο Καλαμάτας λειτουργεί πρωτοποριακά για τα πανεπιστημιακά δεδομένα της πατρίδας μας, με τη συνεργασία του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και απευθύνεται σε ομογενείς φοιτητές μεσσηνιακής καταγωγής από την Αμερική, τον Καναδά, τις χώρες της Ευρώπης και τη Ρωσία.
 
Θερινό σχολείο
Το Θερινό Σχολείο έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής παιδείας των ομογενών, με την καθημερινή βίωση της ελληνικής κουλτούρας, την κοινωνικοποίησή τους σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον και δη τον τόπο της καταγωγής των γονέων τους, τη Μεσσηνία.
Στόχος του σχολείου είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και η δημιουργία ελληνικών συνειδήσεων που θα συντελέσει στη διατήρηση, καλλιέργεια και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού  και στη διασπορά στις χώρες διαμονής των ομογενών μαθητών.
Το Θερινό Σχολείο, λοιπόν, συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό και τη διασπορά, δημιουργεί μία ουσιαστική επαφή των ομογενών με τα ήθη και έθιμα της Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας, και τέλος προωθεί την ανάπτυξη του τουρισμού, ενισχύοντας τους συνδετικούς δεσμούς των ομογενών με τη Μεσσηνία.
 
Μαθήματα και επισκέψεις
Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει: Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε δύο επίπεδα (αρχαρίων και προχωρημένων – 36 ώρες το κάθε τμήμα), διδασκαλία παραδοσιακών χορών, μαθήματα ιστορίας, λαογραφίας και φιλοσοφίας, εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αρχαία Ολυμπία, στις Μυκήνες, στο Θέατρο της Επιδαύρου (παρακολούθηση Αρχαίου έργου), στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Μυστρά, στην Ακρόπολη (και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης), στην Πύλο, στον Ταΰγετο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, στο Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, στα Βυζαντινά Μνημεία της Καλαμάτας και στο Costa Navarino.
Φέτος, το Θερινό Σχολείο Καλαμάτας θα λειτουργήσει για 12η χρονιά, τα δε μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού θα γίνονται στα Διδακτήρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα.

Της Βίκυς Βετουλάκη