Απορρίφθηκε με παρατηρήσεις στο ΣτΕ το Π.Δ. προστασίας και διαχείρισης του Κυπαρισσιακού

Απορρίφθηκε με παρατηρήσεις στο ΣτΕ  το Π.Δ. προστασίας και διαχείρισης του Κυπαρισσιακού

Για ακόμα μία φορά, κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες περί του αντιθέτου, μετά και την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ηγεσίας της δικαιοσύνης, το Συμβούλιο της Επικρατείας προέβη σε παρατηρήσεις έπειτα από την επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και φέρεται να το αναπέμπει για διορθώσεις και συμπληρώσεις.
Παρατηρήσεις για τροποποιήσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 206), τις διατάξεις του Συντάγματος, ιδίως με το άρθρο 24, το Ν. 1650/1986, όπως ισχύει, το Ν. 3937/2011, όπως ισχύει, το Ν. 4164/2013, όπως ισχύει κ.ά.
Θυμίζεται πως με το Πρακτικό Επεξεργασίας υπ’ αριθ. 32/2015* του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούσε επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος”, “GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία” και “GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)” ως “Περιφερειακό Πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας”, καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης», που είχε υποβληθεί από την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, το δικαστήριο απέρριψε την υποβληθείσα ως άνω πρόταση σχεδίου προεδρικού διατάγματος και επέβαλε την υποβολή νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τα θέματα που αφορά.
Το δικαστήριο τότε έκανε σοβαρές παρατηρήσεις καθιστώντας σαφές ότι το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης πρέπει να είναι αυστηρότερο από εκείνο που προβλεπόταν.
Στο ΣτΕ υπεβλήθη νέο σχέδιο Π.Δ. από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος”, “GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία” και “GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)” και της ευρύτερης περιοχής τους, ως “Περιοχή Προστασίας της Φύσης”, καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του». Το δικαστήριο, μετά την επεξεργασία του και σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, στο facebook, το απέρριψε.
Ο κ. Κατσίβελας έγραψε σχετικά και με πανηγυρική διάθεση: «Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το ΣτΕ με την απόφασή του απορρίπτει το ΠΔ της κυβέρνησης με πολύ σοβαρές παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ΠΔ, αλλά και η ένσταση των Δήμων. Δώσαμε έναν αγώνα με όλη μας την ψυχή που λίγοι πιστέψαμε και δικαιωθήκαμε. Η προσπάθεια συνεχίζεται».
Τις επόμενες μέρες, που θα γίνει γνωστό το Πρακτικό Επεξεργασίας, καθώς και αναλυτικά το σκεπτικό του ΣτΕ, θα γίνει αντιληπτό ακριβώς τι συμβαίνει και τι το ΣτΕ αναφέρει, τι κάνει δεκτό και τι απορρίπτει.
 
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου