Κολυμβητές, δρομείς και εθελοντές ενώνουν αύριο τις δυνάμεις τους για να γίνει η λευχαιμία παρελθόν…


Το Κύπελλο Εθελοντή Δότη θα πραγματοποιηθεί για 6η χρονιά στην Καλαμάτα αύριο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, με το αθλητικό σκέλος να περιλαμβάνει αγώνες κολύμβησης στη θάλασσα και δρόμου στην παραλία. Διοργανωτές είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Μυελών των Οστών Καλαμάτας «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος», το Κέντρο Εθελοντών Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιοργανωτές ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας με μεγάλη βοήθεια από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, πραγματοποιήθηκε χθες μετά το μεσημέρι η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, συμπεριλαμβάνοντας και τον 29ο Διεθνή Κολυμβητικό Διάπλου Μεσσηνιακού Κόλπου που θα διεξαχθεί φέτος την ίδια μέρα.
Ανοίγοντας την ενημερωτική συνάντηση ο Γιάννης Αδαμόπουλος, διευθυντής του αιματολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αντιπρόεδρος του ΝΟΚ και εμπνευστής της διοργάνωσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το να γίνει κάποιος δότης μυελού είναι μια απλή διαδικασία και μπορεί να χαρίσει ζωή σε κάποιον άνθρωπο που δεν έχει άλλη ελπίδα από την μεταμόσχευση μυελού των οστών. Το σύνθημά μας είναι ότι «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν». Στο κύπελλο αυτό θα έχουμε ένα αγωνιστικό κομμάτι και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να κολυμπήσει, να τρέξει ή να παρεβρεθεί στην εκδήλωση και να ενημερωθεί πώς μπορεί να γίνει δότης μυελού. Θα είναι και οι συνεργάτες μου, θα είναι και από Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί να γίνει και ενημέρωση σε προσωπικό επίπεδο και μπορεί να γίνει και καταγραφή των εθελοντών δοτών.
Όσον αφορά στο αθλητικό κομμάτι, οι εγγραφές θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί μέχρι τις 5 μ.μ. γιατί στις 5.30 μ.μ. θα είναι ο κολυμβητικός αγώνας 500 μ., 1.000 μ. και 3 χλμ. στον Προλιμένα.
Θα έχουνε κοντά μας τον Ολυμπιονίκη μας, Σπύρο Γιαννιώτη, την Παγκόσμια πρωταθλητρια Κέλλυ Αραούζου και δυο πρωταθλητές με πάρα πολλές διακρίσεις τον Καρπουζλή και τον Παπαθεοδώρου.
Αφου τελειώσει το κολυμβητικό κομμάτι, θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου και το βράδυ θα έχουμε τις απονομές των νικητών όλων των αγώνων –και του διάπλου- προβολή ενημερωτικού βίντεο για την δωρεά μυελού των οστών και τέλος πάστα πάρτι».
Εκ μέρους του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας ο Χρήστος Μπένος, εξήγησε ότι η συμμετοχή του ΣΔΥΜ τα τελευταία χρόνια γίνεται ως συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους διοργανωτές και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζονται μεταμόσχευση. «Καλούμε τα μέλη του συλλόγου και τους συμπολίτες μας να τρέξουν στον αγώνα και να ενημερωθούν για να κάνουμε την λευχαιμία παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, δίνοντας παράλληλα και τις τεχνικές λεπτομέρειες του αγώνα δρόμου 5 χλμ. που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ.. Εγγραφές της τελευταίας στιγμής έως 4.30-5 μ.μ. στη γραμματεία μπροστά από το ΝΟΚ, απ’ όπου θα λάβουν εκκίνηση και οι αθλητές του αγώνα δρόμου, με τη διαδρομή να είναι προς δυτικά στην προκυμαία-Ευαγγελιστρίας,Υδρας, Σαλαμίνος, «χιλιόμετρο» και επιστροφή.
Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης, Ελένη Αλειφέρη, πρόσθεσε μεταξύ άλλων: 
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας όχι απλώς συμμετέχει και στηρίζει, αλλά πρωτοπορεί και πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες ζωής, όπως είναι ο 29ος Κολυμβητικός Μαραθώνιος και κυρίως το 6ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη. Είναι αγώνας για τη ζωή, για την ποιότητα ζωής, την κοινωνική παρουσία, ευαισθησία και αλληλεγγύη. Έχουμε τη χαρά, την τύχη και την ευτυχία στη Μεσσηνία να έχουμε κοινωνικούς, αθλητικούς και επιστημονικούς Φορείς και ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πολύ ψηλά το δείκτη της κοινωνικής συνείδησης απέναντι στον συνάνθρωπο, την περιοχή τους και την  ανάπτυξή της. Έτσι, λοιπόν και ο κ. Αδαμόπουλος, με τη σταυροφορία που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρονιά, έχει σκοπό να επικοινωνήσει το μήνυμα της ανάγκης να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών, να έχουμε τη χαρά να δώσουμε ελπίδα ζωής στον συνάνθρωπό μας.
Η προσπάθεια που κάνει ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας και ο κ. Κακαλίκας όλα αυτά τα χρόνια, μέσω του σπουδαίου Διεθνούς κολυμβητικού μαραθωνίου, όπως και οι Δρομείς Υγείας Μεσσηνίας που έχουν καταγεγραμμένη και γνωστή παρουσία στα αθλητικά, αλλά και κοινωνικά δρώμενα συνδυάζονται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και συνδιοργανώνουν αυτό το αθλητικό και κοινωνικό γεγονός. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα: Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι κοινωνική αλληλεγγύη και υποχρέωσή μας. Και όσο υπάρχει αυτή η προσφορά και ευαισθησία από ανθρώπους και κοινωνικούς Φορείς στη Μεσσηνία με τη δική μας πάντοτε στήριξη και ενεργή συμμετοχή το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε επιτυχημένο. Καλούμε λοιπόν και τους πολίτες να συμμετέχουν και να στηρίξουν αυτή, τη σπουδαία για τη ζωή και την κοινωνία και την παρουσία μας ως τόπο, προσπάθεια».

Της Χριστίνας Ελευθεράκη