Εμπόδιο στην άθληση 400 μαθητών από το Δήμο Καλαμάτας

Εμπόδιο στην άθληση 400 μαθητών από το Δήμο Καλαμάτας

«Φρένο» στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στη Γ΄ και Δ΄ Τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2017-2018, φαίνεται να βάζει η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο Αθλητικός Οργανισμός.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, για την παραχώρηση του Κολυμβητηρίου τις πρωινές ώρες σε 400 παιδιά συνολικά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, απαιτεί την αγορά 20 τόνων πετρελαίου (σ.σ. περίπου 20.000 ευρώ) για τη θέρμανση της πισίνας!
Από διαχειριστής, δηλαδή, ο Δήμος Καλαμάτας μεταβάλλεται σε ιδιοκτήτη ενός δημόσιου αθλητικού χώρου, ενώ προβάλλει οικονομικά προβλήματα για να προχωρήσει το πρόγραμμα! Κι όλα αυτά γνωρίζοντας πως η Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν μπορεί να καταβάλλει το οποιοδήποτε ποσό για την αγορά του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, αυτή την περίοδο υπάρχουν ανταλλαγές εγγράφων με τον Αθλητικό Φορέα του Δήμου Καλαμάτας (σ.σ. ο οποίος επιχορηγείται για να παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους δημότες), προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.
Κι όμως, το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν η επί δέκα χρόνια Δημοτική Αρχή είχε προνοήσει να αναβαθμίσει ενεργειακά το Κολυμβητήριο. Βέβαια, ούτε το ποσό των 20.000 ευρώ είναι αποτρεπτικό για να υπάρχει η συγκεκριμένη πρακτική. Αν υπήρχε μια λελογισμένη χρήση στις επιχορηγήσεις για… καρναβάλια, ποικιλόχρωμες νύχτες και άλλες ανάλογου ύφους φιέστες, τα χρήματα θα είχαν βρεθεί. Αλλά αυτή είναι η λογική της Δημοτικής Αρχής, αυτή εφαρμόζει, έστω κι αν τούτο γίνεται σε βάρος εκατοντάδων παιδιών.
 
Το πρόγραμμα
Ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι οκτώ (8) έως δώδεκα (12) εντός του διδακτικού έτους. Τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται εντός ενός τριμήνου, με εξαίρεση τις ειδικές περιπτώσεις (π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών κ.ά.) όπου δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης σε περισσότερα του ενός τρίμηνα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του αντικειμένου της κολύμβησης (σχ. έτος 2016-2017) το μάθημα υλοποιήθηκε σε σαράντα τρεις (43) Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με συντονισμό και προγραμματισμό από τις Ομάδες Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των συντονιστών κολύμβησης των ομάδων Φυσικής Αγωγής τα οποία απεστάλησαν στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., στο μάθημα της κολύμβησης συμμετείχαν σαράντα χιλιάδες παιδιά (40.000) από δύο χιλιάδες διακόσια δέκα τμήματα (2.210) των σχολικών μονάδων της χώρας.
Η συνεργασία των διευθυντών των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών, των συντονιστών κολύμβησης και των ομάδων Φυσικής Αγωγής ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης συνέβαλαν, ώστε η για πρώτη φορά εφαρμογή του αντικειμένου να διδαχθεί με επιτυχία και να τύχει της αποδοχής και των Συλλόγων των Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων στις οποίες υλοποιήθηκε, επιτυγχάνοντας το στόχο για απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας στους μαθητές/τριες και συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη μείωση των πνιγμών ετησίως στους οποίους η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη