Ενημερώθηκαν για το σακχαρώδη διαβήτη και έκαναν δωρεάν εξετάσεις στην Κυπαρισσία


Στην Κυπαρισσία, το βράδυ της Τετάρτης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου κύκλου του προγράμματος ενημέρωσης «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη», που συντονίζει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» και δράσεις υλοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τους Δήμους, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα του Δ.Σ. Τριφυλίας στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, έγιναν δωρεάν εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), ενώ ακολούθησε ενημέρωση του κοινού σχετικά με την παγκόσμια «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Χαλβατσιώτη, που αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενημέρωσης και στη συνέχεια έκανε προσφώνηση η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας, Αθανασία Καρούνου. Ο ειδικός καρδιολόγος Α’ Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Εμ. Μάκαρης, ανέπτυξε το θέμα «Διαβήτης και καρδιά». Ο κ. Χαλβατσιώτης ανέπτυξε το θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Μια σύγχρονη μάστιγα».
Τέλος, ο χειρουργός, επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μίλησε για το θέμα «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και την παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Ηλίας Τσίγγανος και οι αντιδήμαρχοι, Παναγιώτης Τσίγγανος και Γιάννης Κατσούλας.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου