Προϋπολογισμός με… δύο πρόσωπα για το 2018 στο Δήμο Καλαμάτας

Προϋπολογισμός με… δύο πρόσωπα για το 2018 στο Δήμο Καλαμάτας

Ψηφίσθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης ο προϋπολογισμός του 2018, καθώς και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2018 του Δήμου Καλαμάτας και των Νομικών Προσώπων του. Ο δημοτικός προϋπολογισμός 2018 είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα στο ποσόν των 64.374. 014,99 ευρώ. Η εισήγηση επί του προϋπολογισμού έγινε από τον αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών, Αθανάσιο Ηλιόπουλο και τη διευθύντρια Οικονομικών, Γεωργία Ηλιοπούλου.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως για μία ακόμη χρονιά δεν προτείνεται αύξηση δημοτικών τελών, παρότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (κύριο έσοδο, που δίδεται από το Κράτος) είναι μειωμένοι κατά 37,01% σε σχέση με το 2009, ενώ η ΣΑΤΑ (βασικό έσοδο, που δίδεται από το κράτος, για τα δημοτικά έργα) έχει μειωθεί κατά 63,70% σε σχέση με το ίδιο έτος, ενώ και η επιχορήγηση για συντήρηση των σχολείων είναι μειωμένη στο ένα τρίτο.
Ο Δήμος Καλαμάτας, όμως, με συνεχή μείωση των λειτουργικών δαπανών, με αναζήτηση πόρων από τα υπουργεία κ.λπ., ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσφέρει στους πολίτες ένα εξόχως σημαντικό έργο μέσα στην οικονομική κρίση.
Φυσικά, ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι «μνημονιακός», με την έννοια ότι συστοιχίζεται με τα γενικότερα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, ότι συντάσσεται χωρίς παρέκκλιση από τις κατευθύνσεις που δίνονται κεντρικά και ότι ελέγχεται πολλαπλώς η υλοποίησή του.
Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκαν οι επικεφαλής αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Από τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν για τον πολιτικό προσανατολισμό του προϋπολογισμού ήταν ότι δεν αποτέλεσε βάση διαλόγου με την κοινωνία και με τις ανάγκες των κατοίκων τόσο των συνοικιών της Καλαμάτας όσο και της περιφέρειας του Δήμου.
Επίσης, σημειώθηκε ότι κινείται στην επιβολή όλων και περισσότερων φόρων με διάφορες μορφές, χωρίς όμως να παρέχονται και ανάλογες υπηρεσίες.
Α.Π.