Στα 79 τα κρούσματα ιλαράς στην Πελοπόννησο

Στα 79 τα κρούσματα ιλαράς στην Πελοπόννησο

Τα 79 έχουν φτάσει τα διαγνωσμένα κρούσματα ιλαράς στην Πελοπόννησο, με τη Μεσσηνία ευτυχώς μέχρι στιγμής να καταγράφει μόνο το ένα που είχε σημειωθεί το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Αργολίδα έχουν καταγραφεί 17, στην Κόρινθο 49 και στη Λακωνία 12.
Στο μεταξύ, προχθές από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εμβολιάσθηκαν μαθητές και μαθήτριες στο Δημοτικό Σχολείο Άριος.
 
Κρούσματα
Οι δράσεις της Διεύθυνσης Υγείας θα συνεχισθούν και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία, όπου φοιτούν κυρίως τσιγγανάκια που είναι ανεμβολίαστα. 
Σε ό,τι δε αφορά τη ζήτηση εμβολίων ιλαράς στην αγορά της Μεσσηνίας, δυστυχώς ακόμα δεν έχει καλυφθεί, με τις εταιρείες να μην μπορούν να εφοδιάσουν φαρμακαποθήκες και φαρμακεία λόγω της κατακόρυφης αύξησης της συνταγογράφησής τους. Πολλοί γονείς έχουν πλέον θορυβηθεί και σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 368 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Στη χώρα μας έχει καταγραφεί και ένας θάνατος.
Το πρώτο κρούσμα δηλώθηκε στις 17 Μαΐου 2017, ενώ το 2014 και το 2015 είχαν δηλωθεί από ένα κρούσμα σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 2016 κανένα.
 
Σε τσιγγάνους
Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα:
-335 κρούσματα (91%) ήταν ελληνικής υπηκοότητας, από τα οποία: 265 (72% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ήταν Έλληνες Ρομά και 70 (19% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ανήκαν στο γενικό πληθυσμό
-33 κρούσματα (9%) ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας (5 κρούσματα ρουμανικής υπηκοότητας – Ρομά, μετακινούμενοι πληθυσμοί, που ήρθαν στην Ελλάδα για εποχικές αγροτικές εργασίες, μαζί με τις οικογένειες τους – 2 κρούσματα μαροκινής υπηκοότητας, 2 κρούσματα βουλγαρικής υπηκοότητας, 2 κρούσματα ρουμανικής υπηκοότητας, 3 κρούσματα γεωργιανής υπηκοότητας, 13 κρούσματα αλβανικής υπηκοότητας, 2 κρούσματα συριακής υπηκοότητας, 1 κρούσμα πακιστανικής υπηκοότητας, 1 κρούσμα από Κένυα, 1 κρούσμα από το Μπαγκλαντές και 1 κρούσμα από Ινδονησία).
Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 298 κρούσματα (81%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με το μεγαλύτερο αριθμό στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών και 42 (11%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.

Της Βίκυς Βετουλάκη