«Στον αέρα» δεκάδες άδειες οικοδομής στη Μεσσήνη!

«Στον αέρα» δεκάδες άδειες οικοδομής στη Μεσσήνη!

Ιστορίες… καθημερινής τρέλας στις Πολεοδομίες
 
Αναρμόδιο όργανο κρίνει την Πολεοδομία Καλαμάτας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη διαχείριση των αδειών οικοδομής της περιοχής της Μεσσήνης, παρότι αυτές είχαν υποβληθεί στην εν λόγω Διεύθυνση.
Το πρόβλημα έχει προκύψει για τους φακέλους που υποβλήθηκαν στην Πολεοδομία Καλαμάτας πριν ο Δήμος Μεσσήνης συγκροτήσει τη δική του υπηρεσία. Πλέον, η Πολεοδομία που παρέλαβε τους φακέλους (Καλαμάτας) δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία και οι υποθέσεις αυτές θα πρέπει να μεταφερθούν και να ολοκληρωθούν στην Πολεοδομία  Μεσσήνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες και τους μηχανικούς.
Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας σημειώνεται: «Παρά την καλή διάθεση, ο Δήμος Καλαμάτας και η Διεύθυνση Πολεοδομίας του αδυνατούν να βοηθήσουν στην ικανοποίηση του, πράγματι, δίκαιου αιτήματος του Δήμου Μεσσήνης, το οποίο αφορά στη διαχείριση αδειών οικοδομής της περιοχής του, που είχαν υποβληθεί στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Καλαμάτας και τις οποίες είχε διαχειρισθεί η Υπηρεσία αυτή μέχρι κάποιο επίπεδο.
Η αδυναμία ολοκλήρωσης και τα συνακόλουθα προβλήματα που δημιουργούνται σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες, οφείλονται σε απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου σχετικά με ερώτημα του Δήμου Μεσσήνης, με την οποία δεν επιτρέπεται η ολοκλήρωση της διοικητικής πράξης από την Πολεοδομία Δήμου Καλαμάτας, γιατί αυτή είναι αναρμόδιο όργανο».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δυσλειτουργία έχει εντοπιστεί έγκαιρα και από το Σύλλογο Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας.
 
Η… λύση

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΤΕΕ – Νομαρχιακής Επιτροπής Νομού Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας και επακολούθησε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του δημάρχου, της αρμόδιας αντιδημάρχου, της διευθύντριας της Πολεοδομίας και των μελών της Αντιπροσωπείας.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η έκδοση οικοδομικών αδειών περιοχής του Δήμου Μεσσήνης, που είχαν υποβληθεί στην Πολεοδομία Δήμου Καλαμάτας πριν από την έκδοση ΦΕΚ (Ιούλιος 2017) με το οποίο συγκροτήθηκε η Πολεοδομία του Δήμου Μεσσήνης.
Υπήρξε συζήτηση και αναλυτική πληροφόρηση, ιδιαίτερα μετά το έγγραφο του αρμόδιου διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το οποίο επισημαίνεται ότι είναι αναρμόδιο όργανο για την υπογραφή αυτών των αδειών η Πολεοδομία Καλαμάτας.
Η ορθή διοικητικά λύση είναι η συμπλήρωση του ΦΕΚ, με την προσθήκη μεταβατικής περιόδου, κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί ο Δήμος Μεσσήνης.
Με τον ορισμό μεταβατικής περιόδου δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από το Δήμο Καλαμάτας για διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων πριν από την έκδοση του ανωτέρω ΦΕΚ, όπως προβλέπεται από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Α.Π.


Απονενοημένο διάβημασημαίνει απεγνωσμένη διαμαρτυρία

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να επιστρέψει 45 άδειες και εγκρίσεις δόμησης που αφορούν στη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Μεσσήνης, κατατεθειμένες στην ΥΔΟΜ Καλαμάτας προγενέστερα της ημερομηνίας ίδρυσης της ΥΔΟΜ Μεσσήνης.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμοδίων, υπάρχει προφορική (!) διαβεβαίωση υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ενημερώνει ότι δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες δόμησης λόγω της ίδρυσης της Υ.ΔΟΜ Μεσσήνης. Προφορική (!). Το ενδιαφέρον του Δήμου Καλαμάτας και των αρμόδιων υπευθύνων για τους πολίτες του εξαντλήθηκε σε μια προφορική διαβεβαίωση.
Αναρωτιέται κανείς, άραγε, για τις εργατοώρες και τους πόρους του δημόσιου τομέα που σπαταλήθηκαν προκειμένου να φτάσουν οι υποβληθείσες αυτές άδειες σε τελικό στάδιο (προ τελικής υπογραφής);
Ενδιαφέρει κανέναν από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι για αυτές τις άδειες θα χρειαστεί να ξανασπαταληθούν πόροι του δημοσίου (και συγκεκριμένα της Υ.ΔΟΜ. Μεσσήνης);
Ή μήπως αυτή θα χρηματοδοτείται από άλλη χώρα και δεν το ξέρω;
Η φράση χρηστή διοίκηση σημαίνει τίποτα για κανέναν από τους διοικούντες της πόλης;
Στο έγγραφο που παρουσιάστηκε υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι άδειες αυτές μαζί με τις πρωτοκολλημένες αιτήσεις τους. Σε μια άλλη γωνία ενός άλλου γραφείου έχουν στοιβαχτεί οι φάκελοι των αδειών. Όμορφα διατεταγμένοι και στοιχισμένοι οι κόποι των μηχανικών, οι αμέτρητες ώρες μελετών, η τυφλή υποταγή στις πιο παράλογες απαιτήσεις της διοίκησης, όλα εκεί. Αυτό που δεν είναι εκεί, όμως, είναι η αγωνία των υπεύθυνων μηχανικών και των οικογενειών τους  που περιμένουν την έκδοση των αδειών για να ζήσουν.
Αυτό που δεν είναι εκεί είναι η αγωνία των υποψήφιων επενδυτών και των κακόμοιρων ιδιοκτητών που αποφάσισαν να είναι νομοταγείς και επέλεξαν να συμμορφωθούν και να επενδύσουν σε αυτόν το δύσμοιρο τόπο.
Τα τελευταία χρόνια, όσοι ασχολούμαστε με αδειοδοτήσεις στη γεωγραφική  περιφέρεια του Δήμου Μεσσήνης, είμαστε στη μέγγενη των (ακυρωθέντων μετέπειτα από το Νομικό Συμβούλιο) αποφάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμάτας για τη μη εξυπηρέτησή μας από την Υ.ΔΟΜ Καλαμάτας. Λες και είχαμε επιλογή άλλη! Λες και μπορούσαμε να καταθέσουμε αλλού και δεν το κάναμε!
Σε ένα άνευ προηγουμένου ανελέητο κυνηγητό του κλάδου μας, που συντελείται τα τελευταία χρόνια, αρωγός του είναι ο Δήμος Καλαμάτας και η αρμόδια ΥΔΟΜ. Και αυτές τις μέρες συντελείται μια ακόμα κίνηση απέναντι στον κλάδο μας. Μία από τις πολλές.
Κύριε δήμαρχε, η ανάπτυξη δεν γίνεται με ευχολόγια, ούτε με φωτογραφίσεις με επενδυτές και μεταξωτές κορδέλες εγκαινίων.
Ο κλάδος των μηχανικών είναι ο φορέας της πολυθρύλητης ανάπτυξης που επιθυμούμε στη χώρα μας.
Ας σταματήσουν πια οι αποφάσεις σας και η λειτουργία της Πολεοδομίας της πόλης μας να στέκονται εμπόδιο σε αυτήν.
Ένας πολιτικός μηχανικός του Δήμου
Μεσσήνης και κάτοικος του Δήμου Καλαμάτας
Λίνος Δουλάμης