Το…μετά της παρουσίας Τζανακόπουλου στην Καλαμάτα

Το…μετά της παρουσίας Τζανακόπουλου στην Καλαμάτα

Μια πλούσια συζήτηση με σημαντική συμμετοχή πολιτών έλαβε χώρα, προχθές στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” με θέμα τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα και τη δίκαιη ανάπτυξη» και ομιλητή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ποιο είναι, λοιπόν, το “μετά” της παρουσίας του υπουργού;
Πρώτιστο μέλημα στην ομιλία του, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε, ήταν να φανεί ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί τέλους των μνημονίων και εξόδου της χώρας από αυτά τον Αύγουστο του 2018, αλλά και ότι «το τέλος του Προγράμματος θα σηματοδοτήσει και τέλος μιας ασφυκτικής επιτροπείας», έχουν γερές βάσεις.
 Κι αυτό σε αντίθεση με την τελευταία παρέμβαση του πρώην υπουργού Ν. Φίλη ότι «βγαίνουμε από τη δανειακή σύμβαση, αλλά ο έλεγχος θα συνεχίσει και η επιτροπεία» και ότι «δεν περνάμε από την κόλαση στον παράδεισο».
Στην ομιλία του ο Δ. Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με…ροδοπέταλα, αλλά, φάνηκε ότι δεν συμμερίζεται απόλυτα και τις παραπάνω απόψεις.
«Διαμορφώνεται η εικόνα μιας οικονομίας, που αντιστοιχεί σε μια χώρα που ανακάμπτει» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας παράλληλα πως «βαδίζουμε με συντεταγμένο τρόπο προς το τέλος της σκληρής περιόδου των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018».
«Η χώρα πατάει γερά στα πόδια της, η οικονομία ανακάμπτει και παίρνουν απτή μορφή τα αποτελέσματα της στρατηγικής την οποία περιγράψαμε στον ελληνικό λαό, την ενέκρινε στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015 και εφεξής υλοποιούμε. Αναλάβαμε μια μεγάλη ευθύνη. Ένα εγχείρημα με δυσκολίες που δεν συνάντησε καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως «οι παράλογες απαιτήσεις μέρους των δανειστών ήταν η παρακαταθήκη του success story που παρέδωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση με σκληρή και επίμονη προσπάθεια αντιμετώπισε την κοινωνική ερήμωση, τη φτώχεια, την έκρηξη της ανεργίας, τη διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας «και σήμερα είμαστε εδώ, με τη χώρα να βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της».
Αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες, τονίζοντας πως μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 2%, ενώ υπογράμμισε πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση. “Για πρώτη φορά μετά το 2011, βρισκόμαστε κάτω από το 1 εκατομμύριο ανέργων” επεσήμανε είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Έκανε, δε, εκτενή αναφορά στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη δημόσια υγεία και τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημιουργία ενός στιβαρού κοινωνικού κράτους που θα είναι στήριγμα για τον πολίτη, το οποίο μάλιστα, θα ενισχύεται όσο θα διευρύνονται τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Ακούγοντας τον Δ. Τζανακόπουλο, έρχονταν, παράλληλα, σαν ηχός στην αίθουσα σκόρπιες κουβέντες του Μεσσήνιου οικονομολόγου και διανοητή Κ. Βεργόπουλου, που υποστήριζε, ότι “είμαστε σε μεταβατική φάση. Την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα, με τρόπο εξοντωτικό, απαράδεκτο και αισχρό. Αυτό είναι αλήθεια. Και την πληρώνουν όλοι αυτοί όχι κατά πλειοψηφία, αλλά κατ’ αποκλειστικότητα. Αυτή είναι  αισχρή κατάσταση”.
Και συνέχιζε: “Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι φλέγεται πολύ περισσότερο για να εκπληρώσει με εξονυχιστική ακρίβεια τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και πολύ λιγότερο αυτές που έχει αναλάβει έναντι του ελληνικού λαού. Το όραμα για το μέλλον απαιτεί έργο στο παρόν. Οι δεσμεύσεις έναντι του ελληνικού λαού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι χαλαρότερες από αυτές έναντι των δανειστών, ούτε βέβαια να αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στην αξιολόγηση, από ό,τι στην άμεση ανάκαμψη”.
Ας κρατήσουμε, όμως, τις τελευταίες λέξεις από την ομιλία του υπουργού, σαν… παρηγοριά: ” Νομίζω είναι σαφές ότι η χώρα βαδίζει με ασφάλεια σε μια νέα εποχή. Δεν σημαίνει αυτό ότι έχουμε τελειώσει με τις δυσκολίες. Όμως σήμερα υπάρχει προοπτική.
Η κυβέρνηση διεξάγει ένα μεγάλο και διαρκή αγώνα, για να πιάσουν τόπο εν τέλει οι θυσίες και οι κόποι ενός ολόκληρου λαού. Και είναι τώρα η στιγμή που διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την επόμενη μέρα. Που δεν μπορεί να έχει σχέση με την Ελλάδα του ’12 ούτε με την Ελλάδα του ’09. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε το νέο με τα φθαρμένα υλικά. Θα χρειαστεί κόπο, σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα, αλλά ο σκοπός μας υπερβαίνει”.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη