Γ. Γκούμας: «Να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό και ενωμένοι και ανανεωμένοι να βάλουμε τη Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο»

Γ. Γκούμας: «Να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό και ενωμένοι και ανανεωμένοι να βάλουμε τη Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο»

«Ήρθε η ώρα το επιμελητήριο από την απαξίωση να βρεθεί στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Από παρατηρητής να γίνει παίκτης»
 
 
Οι εκλογές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ξεκίνησαν χθες από την Κυπαρισσία και συνεχίζονται σήμερα στην Πύλο. Σειρά έχει αύριο και μεθαύριο η Καλαμάτα, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε το νέο πρόεδρο.
Ο Γιώργος Γκούμας είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά στο θεσμό, προετοιμάζοντας και θέτοντας την υποψηφιότητά του αρκετό καιρό πριν… Από το 1999 διευθύνει μαζί με την αδερφή του, Ευτυχία, την εταιρεία «Agrexpo». Η επιχείρηση ασχολείται με τη συσκευασία – εμπορία αγροτικών προϊόντων, έχοντας ως έδρα την Καλαμάτα και αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης επιχείρησης του πατέρα τους, Παναγιώτη Γκούμα, που ιδρύθηκε το 1962.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον εξαγωγικό τομέα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία δύο γενεών, συνδυάζοντας την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και προϊόντων της. Παράλληλα, μετρά παρουσία στα «επιμελητηριακά» δρώμενα για περισσότερα από 20 χρόνια, προνόμιο που του δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως βαθιά «επιμελητηριακό», ξεκαθαρίζοντας ότι οι «βλέψεις» του εξαντλούνται στο χώρο αυτό.
Λίγες ημέρες πριν μάθουμε το νέο πρόεδρο και με τη «μάχη» να έχει «φουντώσει» για τα καλά, ο Γιώργος Γκούμας μίλησε στο «Θάρρος» για το όραμά του, για όσα πρέπει να αλλάξουν στο χώρο του επιμελητηρίου, αλλά και για όσα διημείφθησαν όλο αυτό το διάστημα στο δρόμο προς τις εκλογές…

Ο λόγος στον ίδιο:
 
-Ύστερα από την πρώτη προσπάθειά σας το 2011 να διεκδικήσετε την προεδρία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, και όσα συνέβησαν, από χθες που ξεκίνησε η ψηφοφορία διεκδικείτε την ψήφο των επαγγελματιών της Μεσσηνίας για δεύτερη φορά… Ποιο είναι το όραμά σας; Αν το βράδυ της Κυριακής είστε ο νέος πρόεδρος, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας;
Οι προτεραιότητές μας είναι ξεκάθαρες και διατυπώνονται με σαφήνεια στους έξι άξονες του προγράμματός μας. Έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια της μεσσηνιακής οικονομίας, περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για το Μεσσήνιο επαγγελματία, αξιοποίηση της περιουσίας του επιμελητήριου και το επιμελητήριο να βρεθεί έμπρακτα δίπλα στους επαγγελματίες.
Όλα αυτά υπογραμμίζονται σε μια φράση, που είναι και το κεντρικό μας μήνυμα: Η Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο. Το επιμελητήριο έχει να παίξει σημαντικό ρόλο μόνο εάν από την απαξίωση βρεθεί στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Από παρατηρητής να γίνει παίκτης!
 
-Διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη, κε Γκούμα, ότι παρά τις περίπου 11.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία, δικαίωμα ψήφου σ’ αυτές τις εκλογές έχουν περίπου 3.300 μέλη που είναι τακτοποιημένα. Πού οφείλετε αυτή η «απαξίωση» (αν μου επιτρέπεται να τη χαρακτηρίσω έτσι) του θεσμού και πώς μπορεί να αναστραφεί αυτή η κατάσταση; Φοβάμαι, δε, ότι πολλοί νέοι επαγγελματίες «αγνοούν» ακόμα και την ύπαρξη του επιμελητηρίου ως θεσμού…
Αναμφισβήτητα πολλοί επαγγελματίες δεν πληρώνουν τις εισφορές λόγω της οικονομικής κρίσης. Αλλά για μένα ο βασικότερος λόγος είναι η απαξίωση του επιμελητηριακού θεσμού από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ο μέσος επαγγελματίας αισθάνεται ότι το επιμελητήριο δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, οπότε αναρωτιέται «γιατί να συμμετέχω σε έναν τέτοιο θεσμό;». Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης ως αποτέλεσμα της απαξίωσης. Στόχος μου είναι να αποκαταστήσω αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης. Και η σχέση εμπιστοσύνης θα αποκατασταθεί μόνο αν υπάρξει μια νέα διοίκηση με όραμα και που θα δουλέψει προς όφελος του Μεσσήνιου επαγγελματία.
 
-Διάβασα το βασικό σας σχέδιο πάνω σε 6 άξονες για την «αναγέννηση» του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής… Όλα ακούγονται πολύ ωραία, αλλά αυτό που απασχολεί είναι πώς αυτά θα γίνουν πραγματικότητα; Υπάρχουν τα κατάλληλα «εργαλεία», αλλά και η απαραίτητη «ομάδα», ώστε να καταφέρετε να τα υλοποιήσετε;
Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες και προέρχονται από όλο το φάσμα της μεσσηνιακής οικονομικής δραστηριότητας. Έχουν όρεξη για δουλειά και γνωρίζουν αυτό που λέμε την «πιάτσα», την αγορά. Τους έχω περιβάλλει με την εμπιστοσύνη μου και μου την έχουν ανταποδώσει. Είμαστε αποφασισμένοι την εμπιστοσύνη που θα μας δώσουν με την ψήφο τους οι επαγγελματίες να την τιμήσουμε στο ακέραιο.
Από μόνο του το επιμελητήριο είναι ένα σοβαρό εργαλείο, αρκεί να μπορεί να δουλέψει, και τα τελευταία χρόνια το έχουν θέσει σε αχρηστία. Ας δούμε ως παράδειγμα την περιουσία του. Στο πρόγραμμά μας λέμε ότι θα την αξιοποιήσουμε για να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα προϊόντα μας, το φυσικό μας περιβάλλον, ενώ σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο εκπαίδευσης των επαγγελματιών.
Στο ζήτημα της χρηματοδότησης είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε νέα ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι όταν ήμουν πρόεδρος της ΕΤΑΠ δημιούργησα το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου επιδοτήθηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ποσοστό 75% για τη συμμετοχή σε εκθέσεις και την προβολή των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Και εργαλεία υπάρχουν και όρεξη για δουλειά υπάρχει!
 
-Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσονται ταχύτατα ξεπερνώντας τα όρια ενός νομού, ακόμα και μιας χώρας, οι αγορές έχουν αλλάξει άρδην… Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι εμείς έχουμε μείνει κάπως πίσω… και δε μιλάω μόνο για την περιοχή της Μεσσηνίας… Ακόμα και οι εκλογές διεξάγονται σε 4 ημέρες, ενώ σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη θα υπήρχε και η ηλεκτρονική δυνατότητα ψήφου, κάτι που θα βοηθούσε και τη συμμετοχή… Πώς μπορεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να «βάλει» και τους επιχειρηματίες – επαγγελματίες της περιοχής σ’ αυτή τη «νέα εποχή»;
Ασφαλώς και μπορεί. Θέλουμε η Μεσσηνία να αποτελέσει πύλη της καινοτομίας. Σχεδιάζουμε τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στους τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός, αλλά και την προώθηση καινοτόμων καλλιεργειών, ειδικά για τους νέους αγρότες. Όλα αυτά σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Πελοποννήσου.
Θέλουμε, όμως, το επιμελητήριο να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες, ειδικά όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των μελών του και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Όλα αυτά σήμερα μπορούν να πραγματοποιηθούν με απλές λύσεις που η τεχνολογία μάς προσφέρει και έχουν εφαρμοστεί είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πρώτα απ’ όλους τις εφαρμόζουμε οι ίδιοι στις εταιρείες μας και αυτή την τεχνογνωσία θέλω να μεταφέρω στο επιμελητήριο.
 
-Στην κεντρική σας προεκλογική ομιλία «σηκώσατε» για πρώτη φορά τους τόνους, κατηγορώντας τον «αντίπαλό» σας στις εκλογές ότι ουσιαστικά αποτελεί συνεχιστή της διοίκησης Καραμπάτου. Πού βασίζετε αυτή σας την άποψη; Επίσης, ασκήσατε «δριμεία» κριτική στην τελευταία, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις χαρακτηρίζοντας το επιμελητήριο «δημόσιο»… Τίποτα θετικό δεν έγινε, κατά τη γνώμη σας, όλα αυτά τα χρόνια;
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κ. Ξυγκώρος είναι συνεχιστής του κ. Καραμπάτου. 55 σύμβουλοι που ήταν μονίμως υποψήφιοι με τον κ. Καραμπάτο είναι τώρα υποψήφιοι με τον κ. Ξυγκώρο. Η πρώην ηγετική ομάδα του κ. Καραμπάτου συντονίζει μια επίθεση λάσπης στο πρόσωπό μου τις τελευταίες ημέρες, την οποία ο κ. Ξυγκώρος έχει υιοθετήσει. Πόσες άλλες αποδείξεις χρειάζονται για να αποδειχθεί ότι Καραμπάτος και Ξυγκώρος αποτελούν δίδυμο; Λυπάμαι πραγματικά γιατί ο κ. Ξυγκώρος δέχθηκε να παίξει αυτόν το ρόλο.
Όσον αφορά στο χαρακτηρισμό «δημόσιο» για το επιμελητήριο, είναι κάτι που ακούγεται από το στόμα όλων των επαγγελματιών και έχει οδηγήσει στην απαξίωση του θεσμού, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι επαγγελματίες να μην ενδιαφέρονται για το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού.
 
-Αρκετός «ντόρος» έγινε και με τη δήλωσή σας κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητά σας ότι δε χρειάζεστε κανένα «χρίσμα» από κόμματα. Τελικά πόσο «αχρωμάτιστες» είναι οι επιμελητηριακές εκλογές;
Καταρχήν τα ίδια τα κόμματα δεν έχουν δώσει χρίσματα για τις επιμελητηριακές εκλογές. Ασφαλώς ο καθένας μας έχει την ιδεολογική και πολιτική του τοποθέτηση. Άλλη η δική μου πολιτική αφετηρία, άλλη του κ. Ξυγκώρου. Ο θεσμός του επιμελητηρίου, όμως, πρέπει να ενώνει όλους τους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις μας. Υπό αυτή την οπτική γωνία δε ζήτησα «χρίσμα». Έχω, όμως, δηλώσει ότι ως πρόεδρος του επιμελητηρίου θα συνεργαστώ και με τα κόμματα και με τα πολιτικά πρόσωπα του τόπου μας, και πάνω απ’ όλα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και συνάντησα όλους τους δημάρχους του νομού μας. Όλα αυτά με ένα στόχο να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα.
 
-Αν το βράδυ της Κυριακής είστε ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας τι σχέση θα επιδιώξετε να έχετε με τον Βαγγέλη Ξυγκώρο από την επόμενη μέρα; Και αντιθέτως, αν αυτός είναι ο νέος πρόεδρος, ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος;
Την επόμενη μέρα θα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Άλλωστε, στο συνδυασμό του κ. Ξυγκώρου υπάρχουν αξιόλογοι επαγγελματίες, που ελπίζω να εκλεγούν και να υπάρξει ουσιαστική ανανέωση στο ανθρώπινο δυναμικό που θα διοικήσει την επόμενη ημέρα. Να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό και ενωμένοι και ανανεωμένοι να βάλουμε τη Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο. Όποιος έχει διάθεση να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση και θέλει να συνεργαστεί μαζί μας για το κοινό καλό, είναι ευπρόσδεκτος και η βοήθειά του θα είναι πολύτιμη.
 
Του Κώστα Γαζούλη