Η αγορά στο έλεος της παραβατικότητας

Η αγορά στο έλεος της παραβατικότητας

Στο έλεος της παραβατικότητας θα μείνει η εορταστική αγορά στη Μεσσηνία, αν δεν ληφθούν από την περιφέρεια Πελοποννήσου άμεσα μέτρα ενίσχυσης των τοπικών υπηρεσιών, τόσο με προσωπικό, όσο και με οχήματα και καύσιμα.
Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες της Μεσσηνίας, που είναι αρμόδιες για την πραγματοποίηση ελέγχων, είναι απαγορευτικές για τη συγκρότηση κλιμακίων που θα πραγματοποιήσουν ελέγχους.
Άλλωστε ενδεικτικό της κατάστασης που έχει οδηγήσει και η οικονομική κρίση όλο αυτό το ελεγκτικό σύστημα, είναι ότι στην ουσία από το 2013 το μεικτό κλιμάκιο ελέγχων που είχε συγκροτηθεί στη Μεσσηνία, είναι ανενεργό!
 
Τζακ ποτ οι έλεγχοι στην αγορά
Δυστυχώς, η διαπίστωση αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν έχει μειωθεί δραματικά σε όλες τις τοπικές υπηρεσίες και έτσι πλέον της διεκπεραίωσης των τρεχόντων και επειγόντων ζητημάτων, δεν υπάρχει περιθώριο για τίποτα άλλο.
Για παράδειγμα, η Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, η οποία μετράει υπαλλήλους στα δάχτυλα του ενός χεριού, πρέπει να διεκπεραιώσει όλες τις καθημερινές υποθέσεις αρμοδιότητάς της και αυτή τη περίοδο να συλλέξει δείγματα από ελαιόλαδα για να γίνουν οι απαιτούμενες αναλύσεις.
Κατά συνέπεια, η συγκρότηση κλιμακίου που θα πραγματοποιήσει ελέγχους στην αγορά φαντάζει ουτοπία, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτούνται δύο υπάλληλοι, ενώ οι σωστοί έλεγχοι απαιτούν και γεωπόνο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνίατρο.
Αν πάλι καταφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξασφαλίσουν υπαλλήλους για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην εορταστική αγορά, πρέπει να πιάσουν… τζόκερ για να εξασφαλίσουν κρατικό όχημα για τη μετάβασή τους. Κι αν είναι τυχεροί και πιάσουν… το «τζόκερ – αυτοκίνητο», πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα έχει και καύσιμα. Σα να λέμε δηλαδή, παίρνεις το κοινωνικό μέρισμα, κληρώνεσαι στην κρατική λοταρία και ταυτόχρονα σου σβήνει και η εφορία με τις τράπεζες όλα τα χρέη… Ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα!
 
Από την περιφέρεια
Κι αν είσαι τόσο τυχερός και «κάτσουν» όλα αυτά μαζί και βγει κλιμάκιο για ελέγχους στην αγορά, πάλι δεν θα είσαι ήρεμος σαν καταναλωτής ότι είσαι ασφαλής, καθώς όλοι αυτοί οι έλεγχοι «ολοκληρώνονται» εντός των ωραρίων λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών!
Και επειδή οι παραμονές εορτών είναι πάντοτε αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες, εκείνες τις ημέρες που η εορταστική αγορά βρίσκεται στο απόγειό της, δεν γίνεται κανένας έλεγχος  
Έτσι, μόνο με… ραντεβού και λόγω αφέλειας θα εντοπιστούν τα ακατάλληλα ή παράνομα προϊόντα και η ασφάλεια του καταναλωτή επαφίεται στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία του κάθε επαγγελματία.
Για να μπορέσουν να διενεργηθούν έλεγχοι εκτός ωραρίου του Δημοσίου, θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση –  εντολή από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Αρμοδιότητα για να δώσουν τέτοια εντολή δεν έχουν οι Περιφέρειες, ενώ οι Δήμοι δεν έχουν αντίστοιχες υπηρεσίες για τέτοιους ελέγχους. Η δε Δημοτική Αστυνομία ελέγχει μόνο θέματα χωροθέτησης στις λαϊκές αγορές.
Η αρμοδιότητα και η έκδοση εντολής για διενέργεια ελέγχων στην αγορά της κάθε περιοχής, ανήκει στην κάθε περιφέρεια.
Άμεσα λοιπόν, αν δεν υπάρξει μέριμνα από την ηγεσία της περιφέρειας, η αγορά – τουλάχιστον – της Μεσσηνίας την εορταστική περίοδο, θα μείνει στο έλεος κερδοσκόπων και ασυνείδητων.

Της Βίκυς Βετουλάκη