Μέχρι τέλος Ιανουαρίου σε αποχή οι συμβολαιογράφοι Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου σε αποχή οι συμβολαιογράφοι Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας

Πρόταση να συνεχιστούν να απέχουν και μετά για πρώτη κατοικία κάτω των 200-300.000 ευρώ
 
 
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι του Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας, καθώς αποφάσισαν τελικά να μην προχωρήσουν σε έκτακτη γενική συνέλευση, αλλά να περιμένουν την τακτική στο τέλος του επόμενου μήνα.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, πιθανότατα θα κατατεθεί πρόταση να συνεχίσουν και μετά τον Ιανουάριο να απέχουν από τους πλειστηριασμούς, αλλά όχι για όσες είναι πάνω από 200.000 -300.000 ευρώ.
 
Συνεχίζεται η αποχή
Ερωτώμενος από το «Θ» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας, Παναγιώτης Δουμουλάκης, σημείωσε ότι για χθες, αλλά και τις επόμενες δύο Τετάρτες, δε θα πραγματοποιηθούν συμβατικοί πλειστηριασμοί. Διευκρίνισε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την Αθήνα, καθώς πάρθηκε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, ενώ θα πραγματοποιηθούν μόνο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που γίνονται πιλοτικά.
Ο Σύλλογος της Αθήνας έλαβε αυτή την απόφαση γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμα ικανοποιήσει το αίτημα για ασφάλεια της διαδικασίας και συγκεκριμένα ότι θα διώκεται αυτεπαγγέλτως όποιος δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία του πλειστηριασμού.
Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους των Εφετείων Καλαμάτας και Ναυπλίου, η αποχή συνεχίζεται μέχρι την τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου. Απόφαση για συνέχιση της αποχής έχει λάβει και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ενώ αποχή μέχρι τέλος Ιανουαρίου έχουν και οι συμβολαιογράφοι Πάτρας και Ιωαννίνων.
Την αποχή υπάρχει πιθανότητα να αποφασίσουν να σταματήσουν οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Θράκης και Κρήτης από το τέλος του έτους.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας προσανατολίζεται να σταματήσει την αποχή στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά αυτό θα το πει η γενική συνέλευση», πρόσθεσε ο κ. Δουμουλάκης.
 
Πρώτη κατοικία
Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στη Μεσσηνία, δεν υπάρχει κάποια νεώτερη εξέλιξη, ωστόσο ο κ. Δουμουλάκης είπε ότι υπάρχουν πιέσεις στους συμβολαιογράφους από τους δικαστικούς επιμελητές, τουλάχιστον, να δέχονται κατάθεση εγγράφων για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
«Δεν ξέρω αν ο εισαγγελέας θα μας πιέσει γι’ αυτό ή θα μας αφήσει να ολοκληρώσουμε την αποχή μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να δεχτούμε έγγραφα με τη σημείωση ότι βρισκόμαστε σε αποχή, αλλά έπειτα από αυτό δε θα δεχθούμε να κάνουμε καμιά πράξη της προδικασίας, συνήθως όμως οι συνάδελφοι αρνούνται να παραλάβουν έγγραφα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
Αναφορικά με την α΄ κατοικία, ο κ. Δουμουλάκης είπε ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος ακόμα που δε θα γίνονται πλειστηριασμοί, όχι γενικώς για πρώτη κατοικία, αλλά για πρώτη κατοικία κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό. Όπως διευκρίνισε, δεν είναι το ίδιο μια πρώτη κατοικία αξίας 200-300.000 ευρώ με μια άλλη 700.000 ευρώ ή ενός εκατομμυρίου ευρώ.
«Για μικροοφειλέτες και λαϊκή κατοικία θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε και η πρότασή μας θα είναι τέτοια. Να συνεχίσουμε την αποχή για απαιτήσεις κάτω από 300.000 ή 200.000 ευρώ. Όταν υπάρχει ομίχλη στο τοπίο, κρύβονται και κάποιοι που δεν πρέπει να κρυφτούν. Δεν μπορούμε να καλύπτουμε τους πάντες. Θέλουμε να καλύψουμε αυτούς που βρέθηκαν σε κάποια ανάγκη, που δεν έχουν λεφτά και δεν έχουν βγάλει λεφτά έξω», κατέληξε ο κ. Δουμουλάκης.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη