Συνεχίζει την απεργία πείνας ο Βασίλης Βαρελάς

Συνεχίζει την απεργία πείνας ο Βασίλης Βαρελάς

Ακάθεκτος συνεχίζει την απεργία πείνας που ξεκίνησε τη Δευτέρα στις φυλακές Κορυδαλλού ο 54χρονος βαρυποινίτης Βασίλης Βαρελάς, με αίτημα την αποφυλάκισή του. Όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με επιστολή του στο ίντερνετ, έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την τελευταία σύλληψή του, ενώ έχει αποφυλακισθεί με το νόμο Παρασκευόπουλου, καθώς του έχει αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας που αγγίζει το 85%.
Μάλιστα, χθες στο ίντερνετ κυκλοφόρησε άλλη μια επιστολή για την απεργία πείνας του Βασίλη Βαρελά, την οποία υπογράφουν συγκρατούμενοί του.
 
Αίτημα στο Συμβούλιο
Όπως μας διευκρίνισε ο δικηγόρος του Γεώργιος Ράλλης, ο Βασίλης Βαρελάς έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κατά της κράτησής του και η αίτησή του εκκρεμεί. Ωστόσο, μας διευκρίνισε ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο αρμόδιος εισαγγελέας κατέθεσε την πρότασή του στο Συμβούλιο και αυτή ήταν αρνητική.
Στο μεταξύ, χθες στο ίντερνετ δόθηκε νέα επιστολή για το θέμα του Βασίλη Βαρελά, αυτή τη φορά από συγκρατούμενους του.
Η επιστολή, που υπογράφεται από την «Πρωτοβουλία Κρατουμένων Κορυδαλλού»  αναφέρει: «Εδώ και τρεις μέρες ο συγκρατούμενός μας Βασίλης Βαρελάς έχει ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας την ελευθερία του. Μια ελευθερία που του στέρησαν με τον πιο άδικο τρόπο. Ενώ δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ενοχής του για την υπόθεση που τον κατηγορούν, οι μπάτσοι και οι δικαστικές αρχές δε δίστασαν να τον καταδικάσουν λόγω του παρελθόντος του.
 
«Δε φεύγουμε από τη φυλακή»
Όλοι εμείς οι κρατούμενοι, όταν παίρνουμε το αποφυλακιστήριο, στην πραγματικότητα ποτέ δε φεύγουμε από τη φυλακή. “Κουβαλάμε” μαζί μας το στίγμα της φυλακής στον τρόπο που μας κοιτάνε στη γειτονιά, στην καχυποψία του εργοδότη όταν ψάχνουμε για δουλειά, στο προσβλητικό ύφος των μπάτσων όταν πάμε για “παρών” στο τμήμα…
Αν έχουμε και την ατυχία να βρεθούμε κάπου κοντά όπου διαπράχθηκε κάποια παράνομη πράξη, τότε είμαστε οι ιδανικοί υποψήφιοι ένοχοι. Έτσι συλλαμβάνουν οι μπάτσοι, έτσι δικάζουν οι δικαστές… με βάση το φάκελο που έχουμε, αδιαφορώντας για τα στοιχεία.
Στην περίπτωση του Βασίλη, τα 20 χρόνια που έβγαλε στη φυλακή ήταν αυτά που τον οδήγησαν ξανά σε αυτήν, χωρίς στοιχεία, χωρίς μάρτυρες, χωρίς τίποτα.
Δε δεχόμαστε να είμαστε αιώνια ένοχοι για να ξεφορτώνονται οι μπάτσοι τις άλυτες υποθέσεις τους.
Ούτε δεχόμαστε να βλέπουμε το συγκρατούμενό μας Βασίλη Βαρελά να αργοπεθαίνει σβήνοντας στο νεκροκρέβατο της απεργίας πείνας.
Η ήδη βεβαρημένη του υγεία (τρύπα στο λαιμό από καρκίνο του λάρυγγα, προβλήματα στην καρδιά, υψηλή πίεση) μετατρέπει αυτήν την απεργία πείνας σε άνιση μάχη με το θάνατο. Δε θα τον αφήσουμε μόνο του.
Απαιτούμε από το συμβούλιο που εξετάζει την αίτηση αποφυλάκισης, να μην αποφασίσει με βάση το παρελθόν του Βαρελά, αλλά με βάση τα στοιχεία, και να διορθώσει την αδικία.
Σε κάθε περίπτωση ο Βασίλης δεν είναι μόνος του. Νίκη στην απεργία πείνας του Β. Βαρελά. Νίκη στον αγώνα όλων μας εναντία στο νέο σωφρονιστικό κώδικα».

Της Βίκυς Βετουλάκη