Μάκης Βορίδης: «Η κυβέρνηση δίχασε τους Έλληνες με το Σκοπιανό» – Επιμένει κατά των συλλαλητηρίων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας


Επίσκεψη   στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο πραγματοποίησε χθες το πρωί ο πρώην Υπουργός και τομεράρχης της ΝΔ στην Πελοπόννησο Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του στη Μεσσηνία, συνοδευόμενος  από τον πολιτευτή της ΝΔ στη Μεσσηνία Μίλτο Χρυσομάλλη. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και την τιμή για την επίσκεψη του κ. Βορίδη, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρώην υπουργό. Σημείωσε ότι η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική και επ’ ευκαιρία συζητήθηκαν αρκετά θέματα της επικαιρότητας. Από την πλευρά του ο τομεάρχης Πελοποννήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης τόνισε ότι ήταν επιθυμία του η επίσκεψη στη Μητρόπολη Μεσσηνίας , καθώς,  κάθε φορά που επισκέπτεται έναν πεφωτισμένο ποιμενάρχη, όπως είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, γίνεται «σοφότερος», βγαίνει «κερδισμένος» απ’ αυτές τις συναντήσεις και γι΄αυτό τις επιδιώκει. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το «φλέγον» θέμα της επικαιρότητας γύρω απ’ το «Σκοπιανό» , ο κ.  Βορίδης, επέκρινε το χειρισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα λέγοντας ότι στηρίζεται κυρίως σε μικροπολιτικές και κομματικές μεθοδεύσεις. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό τελικά δίχασε τον ελληνικό λαό και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις. Στην ερώτηση αν η Ν.Δ. δεχθεί σύνθετη ονομασία σε περίπτωση που επιλυθούν τα ζητήματα «αλυτρωτισμού», ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται στη βάση η Μακεδονία είναι Ελλάδα και δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος, και πάνω σ’ αυτούς τους άξονες πρέπει να βρεθεί λύση. Επίσης, σημείωσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε  πως έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί αντίστροφη πορεία στη διαπραγμάτευση, δηλαδή πρώτα θα έπρεπε να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών και μετά να ανοίξει το «ονοματολογικό». Πρόσθεσε, ότι βασική αξίωση της ελληνική κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος των Σκοπίων, κάτι που δεν έθεσε ο Πρωθυπουργός κατηγορώντας τον για λάθος χειρισμό  που  ξεκίνησε ουσιαστικά από το ονοματολογικό. Αναφορικά με το αν μέσα στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν διαφορετικές «φωνές» και γι’ αυτό αποφεύγουν το διάλογο, ο κ. Βορίδης ήταν κατηγορηματικός ότι οι θέσεις της ΝΔ εκφράστηκαν ξεκάθαρα από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή. Τέλος, απαντώντας για τα συλλαλητήρια και τη θέση της εκκλησίας, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι εξ αρχής βλέπει ξεκάθαρη τη θέση της εκκλησίας που δεν επιδέχεται τον όρο «Μακεδονία» στην όποια λύση ενώ σχετικά με τα συλλαλητήρια προασπίστηκε τη θέση της λέγοντας ότι αφήνει ελεύθερη τη βούληση του ελληνικού λαού, ενώ είναι σωστό να μη πάρει θέση από τη στιγμή που το συλλαλητήριο διοργανώνεται από έναν άλλο φορέα και θα ήταν λάθος να ταυτιστεί με αυτόν.

STM_1348.jpg
 
Χρυσόστομος: «Επιμένω στην άποψη κατά των συλλαλητηρίων»
 Απαντώντας σε ερώτηση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος για το αν επιμένει στη θέση που είχε διατυπώσει προ μιας εβδομάδος, κατά των συλλαλητηρίων, τόνισε ότι φυσικά επιμένει θέτοντας το ερώτημα «Ποιοι είναι αυτοί που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια και γιατί πρέπει η εκκλησία να τους δώσει την ομπρέλα, την κάλυψη και να αποτελέσει τη θεραπαινίδα τους; »
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας