Μαύρο χρήμα και έλεγχοι στο κεντρικό νεκροταφείο Καλαμάτας


Το δήμαρχο Καλαμάτας επισκέφθηκαν χθες υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του παρέδωσαν έγγραφο της ΔΟΥ Καλαμάτας, με το οποίο ζητούνται πληροφορίες για το προσωπικό που παρέχει εργασίες φροντίδας των ταφικών μνημείων (καθαρισμός, άναμμα καντηλιών) στο Κοιμητήριο Καλαμάτας.
Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Νεκροταφείου, γράφαμε σε ρεπορτάζ στο “Θ”: «Υποκρισία, ωχαδερφισμός και μικροπολιτική με έντονο ψηφοθηρικό άρωμα κυριάρχησαν στη συζήτηση. Κι όλα αυτά, όταν υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από δημότες, αλλά και προσωπική θεώρηση της κατάστασης από τον υπογράφοντα το ρεπορτάζ.
Μέσα στην πολυσέλιδη εισήγηση δε βρήκαμε ούτε μία γραμμή για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να προσφέρονται στους εργάτες που ασχολούνται με την αποκομιδή των νεκρών και των οστών. Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η αυτή η εργασία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για αυτόν που την εκτελεί.
Για το τεράστιο θέμα της παρουσίας γυναικών επί αμοιβή για το άναμμα του καντηλιού στο μνήμα του νεκρού και για τα χρήματα που δίνονται προκειμένου να προσφερθεί η συγκεκριμένη εργασία, ο δήμαρχος το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι πρόκειται “για συγγενείς της οικογένειας του νεκρού, που μπορεί παίρνουν κάποια χρήματα για έναν καφέ!”. Κατέληξε, δε, ότι “δε χάθηκε και ο κόσμος” για όλη αυτή τη οικονομική δοσοληψία.
Δηλαδή, 50 ευρώ για την πρώτη εκταφή, 50 ευρώ για τη δεύτερη, 30 ευρώ για τρία έως πέντε χρόνια, για το δήμαρχο Καλαμάτας δε σημαίνουν τίποτα. Πριν δε από μερικούς μήνες, ο ίδιος ο δήμαρχος είχε δηλώσει: “Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί που τους έχουμε βρει χρόνια, τους αφήσαμε, βγάζουν ένα μεροκάματο και καλό είναι να μη συζητάμε γιατί καταλαβαίνετε, άμα μπούμε σε διαδικασία αποδείξεων, ενσήμων, κάποιοι μάλιστα είναι και εργολάβοι εκεί μέσα και έχουνε και παρακάτω και υποτακτικούς και το ένα και το άλλο”…
Μπροστά στην παραπάνω υποκρισία την τιμή της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας έσωσε η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, που σε ομόφωνη απόφασή της, έπειτα από πρόταση του Παν. Λύρα, ζητούσε στο νέο  κανονισμό να ισχύουν και τα εξής: Οι εργάτριες του νεκροταφείου να είναι ασφαλισμένες και να κόβουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν.
Επίσης, δεν “έκλεισαν τα μάτια”, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Οικονομάκου και Σαράντος Μαρινάκης, που ψήφισαν “λευκό”, αντιδρώντας έτσι σε ορισμένα θέματα του κανονισμού.
Σε κάθε περίπτωση, ερωτήσεις για τη στάση τους απέναντι στο θέμα μπαίνουν τόσο για τη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας όσο και για την Επιθεώρηση Εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες που γνωρίζουν την κατάσταση και δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Και κάτι για το τέλος. Οι καταγγελίες που έγιναν πριν από κάποια χρόνια για την παραοικονομία στο Νεκροταφείο Καλαμάτας (με μαύρο χρήμα ενός εκατομμυρίου ευρώ) από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τότε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του, Γιώργο Καραμπάτο, δεν ερευνήθηκαν ποτέ σε βάθος. Από τότε το θέμα έχει έλθει αρκετές φορές στο προσκήνιο, κυρίως σε τοπικούς φορείς και Αρχές, ωστόσο ουσιαστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Γιατί;».
Βέβαια, οι οικονομικές δοσοληψίες στο Νεκροταφείο υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, χωρίς καμία Δημοτική Αρχή να δείξει τη θέληση να πατάξει το φαινόμενο.
 
Νέο έγγραφο
Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα φαίνεται ότι υπάρχουν εξελίξεις, αφού από τη Δημοτική Αρχή εκδόθηκε χθες το παρακάτω δελτίο Τύπου: «Το Δήμαρχο επισκέφθηκαν, σήμερα Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 (σ.σ. χθες), υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του παρέδωσαν έγγραφο της ΔΟΥ Καλαμάτας, με το οποίο ζητούνται πληροφορίες για το προσωπικό που παρέχει εργασίες φροντίδας των ταφικών μνημείων (καθαρισμός, άναμμα καντηλιών) στο Κοιμητήριο Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος δεν έχει καμία εργασιακή σχέση με αυτό το προσωπικό, όπως αποδεικνύεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοιμητηρίου. Η φροντίδα των μνημείων ανατίθεται από συγγενείς των θανόντων, οι οποίοι έχουν τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου. Ο Δήμος Καλαμάτας θα παράσχει όλα τα στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή του, στις Φορολογικές Αρχές».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη