Μετά τα F-16 «σκυτάλη» παίρνει η αντικατάσταση των «γερασμένων» εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-2

Μετά τα F-16 «σκυτάλη» παίρνει η αντικατάσταση  των «γερασμένων» εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-2

Στο «μικροσκόπιο» των διερευνητών όλα τα δεδομένα της πτήσης του αεροσκάφους που συνετρίβη
 
 Μια ημέρα μετά τη συντριβή του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 Buckeye, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, στο μικροσκόπιο των διερευνητών της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε και έχει αναλάβει να εξακριβώσει τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος βρίσκονται ήδη όλα τα δεδομένα της εκπαιδευτικής πτήσης. Τόσο πριν όσο και μετά την πραγματοποίησή της.
Σύμφωνα δε, με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης του ιστότοπου που εξειδικεύεται στο στρατιωτικό ρεπορτάζ, «OnAlert», εξετάζεται εάν το πρόβλημα που οδήγησε στη διακοπή και των δύο κινητήρων οφείλεται σε αμιγή βλάβη των κινητήρων αυτών καθαυτών ή σε κάποια από τα συστήματα, για παράδειγμα του καυσίμου ή οποιουδήποτε άλλου συνδέεται με τη λειτουργία των κινητήρων.
Οι δύο πιλότοι που κατάφεραν να εγκαταλείψουν επιτυχώς το αεροσκάφος, μεταφέρθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις και η κατάσταση της υγείας τους είναι εξαιρετική.

STM_6560.jpg
 
Στο «προσκήνιο» και πάλι η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ!
Το αεροπορικό ατύχημα φαίνεται πως επανέφερε στο «προσκήνιο» τα σενάρια για αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος της Καλαμάτας, αλλά και της αντικατάστασης του «γερασμένου στόλου» των T-2 Buckeye με σύγχρονο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Το ζήτημα της αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ είχε ανακινήσει πρώτος, με δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε επίσκεψή του στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από το Δημαρχείο της πόλης, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 23 Μάρτιου του 2015, είχε υπογραμμίσει ότι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η περαιτέρω ενίσχυση της 120 ΠΕΑ με αναβάθμιση της μονάδας εκπαίδευσης.
Τον περασμένο Οκτώβριο το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα σε αποκλειστικό «ρεπορτάζ» του στρατιωτικού ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργου Σιδέρη από την Καλαμάτα. Όπως σημείωνε στο ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 17 Οκτωβρίου, στα σχέδια της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η μετατροπή της 120 ΠΕΑ σε Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων. Πρόσθετε δε, ότι εδώ και μεγάλο διάστημα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους που θ’ αντικαταστήσει το Τ-2, το οποίο έκλεισε αισίως 41 χρόνια ζωής!
Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ «επανήλθε» στο θέμα της αντικατάστασης του εκπαιδευτικών αεροσκαφών, στο προχθεσινό του ρεπορτάζ για την πτώση του αεροσκάφους, αναφέροντας στο δελτίο ειδήσεων αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ για άμεση αντικατάσταση των «γερόλυκων» που εκπαιδεύουν τους ικάρους της Π.Α. αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Αμερικάνους για την αναβάθμιση των F-16. Πρόσθεσε, επίσης, ότι λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης, πιθανώς η χώρα μας δε θα προβεί σε αγορά σύγχρονου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, που θα κριθεί κατάλληλο να αντικαταστήσει τα T-2 Buckeye, αλλά σε ενοικίαση μέσω leasing.
 
 Επιμέλεια: Κώστας Γαζούλης