Ο Χαρίτσης “σπρώχνει” την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ

Ο Χαρίτσης “σπρώχνει” την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ

Συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
  
Το πρόβλημα με την κατάργηση της λειτουργίας του Συντάγματος Πεζικού στην Καλαμάτα έχει προκαλέσει αμηχανία σε όλους τους φορείς της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Κι αυτό, γιατί η λογική που συνοδεύει την απόφαση είναι στέρεη και αδιαμφισβήτητη, έστω κι αν παρεισφρέουν μικροπολιτικές.
Ο  αμυντικός σχεδιασμός της χώρας και η διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των αρμόδιων επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άμυνα της χώρας δεν υπάγεται στις αποκεντρωμένες αρμοδιότητες του κράτους, πολύ περισσότερο σε μικροπολιτικές του τύπου θα “καταστραφεί η οικονομία της περιοχής”.
Από την άλλη πλευρά, όταν είχε και πάλι τεθεί το θέμα, είχαν υπάρξει διαβεβαιώσεις ότι, ως αντιστάθμισμα, θα υπήρχε αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ. Βέβαια, αυτό το ακούμε πέντε χρόνια τώρα, αλλά δεν υπάρχει πράξη. Θεωρούμε, όμως, ότι κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους.
Ο Καλαματιανός αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, αφουγκραζόμενος την ατμόσφαιρα στην τοπική κοινωνία, έκανε χθες ένα βήμα επιπλέον. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παύλο Καμμένο, και έθεσε στην ατζέντα το θέμα της αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ.   
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρονται τα εξής: “Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και για την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, η οποία προγραμματίζεται να μετεξελιχθεί σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης».
Από εκεί και πέρα, όπως σημειώσαμε, το θέμα της αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και μοιραία θα φτάσει και στη Μονάδα της Καλαμάτας. Όπως είναι ήδη γνωστό από το ΓΕΑ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξεύρεση της «κάλλιστης» οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος. Αυτό θα περιλαμβάνει ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς, όπως εκπαίδευση εδάφους-αέρος, εκπαίδευση θαλάσσιας επιβίωσης στο σχολείο εκπαίδευσης θαλάσσιας επιβίωσης καθώς και εκπαίδευση στο σχολείο οργάνων, το οποίο θα μετεγκατασταθεί στη μονάδα από την 110 Πτέρυγα Μάχης. Επιπλέον, μελετάται η μεταφορά του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενόργανης Πτήσης στην 120ΠΕΑ.
Οι εξελίξεις τρέχουν και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι του τόπου είναι να βρουν τις βέλτιστες προτάσεις για την αξιοποίηση των 220 στρεμμάτων. Όλα τ’ άλλα έχουν πάρει το δρόμο τους…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη