Πίτα και απολογισμός Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου στη Μητρόπολη Τριφυλίας & Ολυμπίας


Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Κανελλάκης» στην Κυπαρισσία. Κατά τη διάρκειά της έγινε ο απολογισμός του έργου και της δράσης του Γ.Φ.Τ. και τιμήθηκε ο δωρητής και ευεργέτης της Ι.Μ., συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρωτοψάλτης, Παναγιώτης Ρήγας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από τη χορωδία των κατηχητικών σχολείων με έναν ύμνο στην αγάπη Χριστού. Στη συνέχεια ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευλόγησε τη βασιλόπιτα και έκοψε κομμάτια, μεταξύ άλλων, για το τιμώμενο πρόσωπο, τον κ. Ρήγα, το μεγάλο ευεργέτη της Μητροπόλεως που κάθε χρόνο προσφέρει στο Γ.Φ.Τ. (κατά το διαρρεύσαν έτος προσέφερε 28.000 μερίδες έτοιμου φαγητού, που αντιστοιχεί σε 280.000 ευρώ), τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, έναν ανώνυμο ευεργέτη της Μητροπόλεως (τον οποίο ο μητροπολίτης γνωρίζει αλλά ο ίδιος κρατάει πεισματικά την ανωνυμία του, αλλά η ευεργεσία του ήταν σωτήρια, ιδίως αυτή την περίοδο), το Φιλόπτωχο Ταμείο και τον ταμία, ιερέα Δημήτριο Καραΐσκο, το γηραιότερο ιερέα, αρχιμανδρίτη Κοσμά Περχανίδη, ο οποίος αν και συνταξιούχος συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Μητρόπολη, κ.ά.
«Καλή χρονιά κι από τον Άγιο Θεό πλούσια ευλογημένη, με λιγότερους πτωχούς και περισσότερους φιλανθρώπους», σημείωσε ο μητροπολίτης.
Αναλυτική παρουσίαση του έργου του Φιλόπτωχου Ταμείου έκανε ο ταμίας – ιερέας Δημήτριος Καραΐσκος, σημειώνοντας ότι η ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino του κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλου παρέδωσε στη Μητρόπολη 28.000 μερίδες έτοιμου φαγητού, που αυτό εκφράζεται σε 280.000 ευρώ. Επίσης, η «ΑΒ Βασιλόπουλος» Κυπαρισσίας παρέδωσε στη Μητρόπολη 620 κιλά κρέας. Η διακονία ως προς τα έσοδα και τα έξοδα έχει ως εξής: Έσοδα: Εκ της περυσινής εορτής 1.182 ευρώ, εξ ενοικίου 6.465 ευρώ, εκ τρίτων 100.695,83 ευρώ. Σύνολο εσόδων 108.342,83 ευρώ.
Έξοδα: Εις γενικήν βοήθεια 24.899 ευρώ, εις ενοίκια άπορων φοιτητών 7.970 ευρώ, εις φάρμακα απόρων 369,40 ευρώ, εις ΔΕΗ δια ρεύμα απόρων 1.471 ευρώ, εις την Ι.Μ. Φωκίδος για την Ιερά Μονή Φαρμάκοβας λάδι αξίας 1.471,71 ευρώ, εις την Ι.Μ. Μυτιλήνης (που είχαν σημειωθεί καταστροφικοί σεισμοί) 1.000 ευρώ και τα 280.000 ευρώ που είναι η αξία του έτοιμου φαγητού που δώρισε ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος με την Costa Navarino. Σύνολο εξόδων: 317.091,51 ευρώ.
Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος τίμησε τον Παναγιώτη Ρήγα, έναν αφανή ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος προσέφερε στην Ι.Μ. για το Γ.Φ.Τ. ένα ελαιοπερίβολο. Αυτό βρίσκεται δίπλα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Κυπαρισσίας, εντός σχεδίου πόλεως, και αυτή τη στιγμή κοστίζει πλέον των 150.000 ευρώ, ενώ ανήγειρε εκεί με δικά του έξοδα ναό στο όνομα του Αγίου Ευσταθίου, που κόστισε 120.000 ευρώ. Ο ίδιος, όπως είπε ο μητροπολίτης, έχει δώσει και 30.000 ευρώ για το Γ.Φ.Τ. και πριν ξεκινήσει η σεμνή εκδήλωση ανακοίνωσε στο μητροπολίτη ότι κάνει μια νέα δωρεά για το Γ.Φ.Τ., στο οποίο αφιερώνει και ένα διαμπερές διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας.
Ακολούθως, του χάρισε μια εικόνα του προστάτη και πολιούχου της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, Αγίου Χαραλάμπους.
Ο κ. Ρήγας φανερά συγκινημένος, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, έψαλε το Δοξαστικόν του Αγίου Βασιλείου, ενώ ακολούθως ανέφερε πως αφιέρωσε το ναό στον Άγιο Ευστάθιο, καθώς η μητέρα του, η θεια Ρηνιώ, που την ήξεραν στην Κυπαρισσία, είχε πει στον ίδιο και τα αδέρφια του να χτίσουν μια εκκλησούλα στον παππούλη της, τον πατέρα του πατέρα της, τον Ευστάθιο το Βλαχοστάθη! Απήγγειλε δε και το εξής ποίημα για να δείξει τα αισθήματά του: «Η μεγαλύτερη χαρά που στη ζωή γνωρίζομε (εμείς οι άνθρωποι), είναι η χαρά που νοιώθομε όταν χαρά χαρίζομε»!
Τέλος, ο μητροπολίτης αναφέρθηκε και στη δωρεά και ευεργεσία ενός ανθρώπου που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, ενώ ευχαρίστησε καταστήματα και επιχειρήσεις που προσφέρουν στο Φιλόπτωχο Ταμείο, καθώς και για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου