Στο έλεος αδέσποτων βοοειδών χωριά στον Ταΰγετο

Στο έλεος αδέσποτων βοοειδών χωριά στον Ταΰγετο

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα βοοειδή στον Ταΰγετο δεν είναι καινούργιο. Μάλιστα, ο Δήμος Καλαμάτας έχει προχωρήσει επανειλημμένως σε υποβολή μηνύσεων, μια και με την κατάσταση που υπάρχει τα ζώα βόσκουν ανεπιτήρητα στα χωριά της περιοχής του Ταΰγετου και προκαλούν σημαντικές ζημιές σε κήπους, δένδρα και υποδομές σε αυτές τις ορεινές Κοινότητες.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Νίκας είχε περιγράψει το πρόβλημα ως εξής: «Το πρόβλημα που υπάρχει στην Αλαγονία είναι εξόχως σύνθετο και θα κάνουμε μία προσπάθεια, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα, για την αντιμετώπισή του. Έχομε ένα μεγάλο αριθμό μοσχαριών, βοδιών, αγελάδων που περιφέρονται στην περιοχή της Αλαγονίας.
Είναι διαπιστωμένο ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα – για να μην πω όλα – ανήκουν σε Αλαγόνιους ή σε πολίτες που έχουν την καταγωγή από την Αλαγονία. Δεν είναι μόνο ένα όνομα ιδιοκτήτη το οποίο ακούγεται, “είναι του τάδε”. Αυτό είναι πρόσχημα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα ζώα ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες, σχεδόν απ’ όλα τα χωριά της Αλαγονίας».
Και είχε προσθέσει: «Υπάρχει εμπλοκή πολλών υπηρεσιών. Υπάρχει εμπλοκή της εφορίας, διότι πολλά απ’ αυτά τα ζώα δεν έχουν ενώτια. Σφάζονται και πωλούνται χωρίς φορολογικά παραστατικά. Υπάρχει εμπλοκή της Διεύθυνσης Υγείας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, διότι πιθανότατα να υπάρχουν ασθένειες και να κινδυνεύει ο πληθυσμός. Υπάρχει εμπλοκή του Δασαρχείου, διότι ενώ επιτρέπεται η ελεύθερη βοσκή, όχι όμως χωρίς επιτήρηση, αυτά τα ζώα δεν επιτηρούνται. Επίσης, υπάρχει εμπλοκή της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Ο Δήμος θα κάνει και κάνει ό,τι μπορεί. Το πρόβλημα δε θα αντιμετωπισθεί, αν οι κρατικές υπηρεσίες συνεχίσουν να αδιαφορούν, αποσείοντας ευθύνες».
 
Δικαστήριο στις 22 Ιανουαρίου 2018
Ενώπιον της δικαιοσύνης θα βρεθούν στις 22 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες 600 βοοειδών τα οποία κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα επί δύο χρόνια σε περιοχές του Ταϋγέτου, προκαλώντας τρόμος στους κατοίκους και καταστροφές.
Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, οι ιδιοκτήτες τους «με πρόθεση διατάραξαν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους, από την πράξη τους αυτή δε αυτή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο».
Οι κατηγορούμενοι ήταν ιδιοκτήτες 600 βοοειδών, μεγάλου σωματικού βάρους, τα οποία άφησαν να περιφέρονται ελεύθερα και ανεπιτήρητα, σε ημιάγρια κατάσταση, σε πολυπληθείς αγέλες το διάστημα 2013 έως 2015.
 
Κατηγορούμενοι και αντιδήμαρχοι
Επίσης, για την ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι είναι και αντιδήμαρχοι, οι οποίοι φέρονται να «παρέλειψαν να αποτρέψουν τη διατάραξη ασφάλειας της συγκοινωνίας», ενώ κατηγορούνται και για «παράβαση καθηκόντων της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος στους ιδιοκτήτες των ζώων, με τη συνέχιση της παράνομης εκμετάλλευσής τους».