Στρατόπεδο Πεζικού Καλαμάτας: Πωλείται όπως είναι…επιπλωμένο!

Στρατόπεδο Πεζικού Καλαμάτας: Πωλείται όπως είναι…επιπλωμένο!

Πριν προλάβει σχεδόν να στεγνώσει το μελάνι από το προχθεσινό πρωτοσέλιδο του “Θάρρος” για την τύχη του 9ου Συντάγματος Πεζικού στην Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας το επιβεβαίωσε πλήρως. Ειδικότερα, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γ. Αυτιά, χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στον κ. Βίτσα ήταν το κλείσιμο των στρατοπέδων, με τον Αν. Υπουργό να απαντά ότι το όλο θέμα είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο.
Στόχος όπως είπε είναι η αξιοποίηση του προσωπικού και των οπλικών συστημάτων, καθώς και να δυναμώσει η χώρα μας στα σύνορα της.
Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Βίτσα για τις τοπικές κοινωνίες, ο Αν. Υπουργός απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια εύρεσης ισοδυνάμων.
Για την περίπτωση της Καλαμάτας, που ρώτησε ο Γιώργος Αυτιάς, ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε ότι στην πόλη μας θα ενισχυθεί η αεροπορική βάση, όπου θα μετατραπεί σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, λέγοντας μάλιστα ότι η Καλαμάτα θα ενδυναμωθεί ποικιλοτρόπως.
Κλείνοντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το τι θα γίνουν οι εκτάσεις των στρατοπέδων που θα κλείσουν, ο Αν. Υπουργός απάντησε ότι είτε θα δοθούν σε θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε μέσω διαγωνισμών σε χρήση από ιδιώτες.
  
Νίκας: Δεν δεχόμαστε παραχώρηση του στρατοπέδου 
Η τελευταία παράγραφος είναι και η πιο κρίσιμη των δηλώσεων του κ. Βίτσα. Σε προηγούμενες “κινητοποιήσεις” των φορέων της Μεσσηνίας για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είχε δηλώσει σχετικά:
«Κάθε συζήτηση για εναλλακτικό σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων σε περίπτωση που αποφασιστεί η διακοπή λειτουργίας του στρατοπέδου υπονομεύει την προσπάθεια να παραμείνει η στρατιωτική μονάδα της Καλαμάτας εν ζωή», σημειώνοντας μάλιστα πως δεν θα δεχτεί ούτε και μια ενδεχόμενη πρόταση να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις στο Δήμο επιμένοντας στη γραμμή ή το στρατόπεδο σε λειτουργία ή τίποτα.
Επίσης, είχε αποδώσει τη δυσμενή εξέλιξη  στην πολιτική κόντρα Καμμένου-Σαμαρά. Επίσης ο δήμαρχος είπε ότι θα μπορούσε να αναγνωρίσει ως λόγο για αλλαγές στη στρατιωτική δομή την εξοικονόμηση πόρων, ανέφερε όμως ότι τέτοιο επιχείρημα στην περίπτωση του στρατοπέδου της Καλαμάτας δεν υπάρχει γιατί ο Δήμος έχει δηλώσει δημόσια και ξεκάθαρα την πρόθεση να αναλάβει μέρος του κόστους λειτουργίας του στρατοπέδου, εφόσον μπαίνει τέτοιο ζήτημα.
  
Η…τελευταία σύσκεψη 
Υπενθυμίζομε ότι στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το θέμα της τύχης του στρατοπέδου, μετά από κάποιες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο  βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας υπήρξε εξαιρετικά αιχμηρός.
 «Δεν είδα την ίδια ενεργοποίηση για άλλα σοβαρά ζητήματα του Νομού. Δεν είδα την ίδια κινητοποίηση όταν έκλεισε το τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας. Και όχι μόνο αυτό. Κανένας δεν χαιρέτησε το άνοιγμα του τμήματος από την κυβέρνησή». Συνεχίζοντας ο κ. Κωνσταντινέας  υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή που μιλούν για το στρατόπεδο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ενοίκια για την εφορία και την αστυνομία στην Καλαμάτα. «Για αυτά έχει μεριμνήσει ποτέ κανείς;» αναρωτήθηκε ο κ. Κωνσταντινέας.
Από την πλευρά της η Γιώτα Κοζομπόλη σημείωσε ότι τα κριτήρια για την λειτουργία ή όχι ενός στρατοπέδου είναι ευρύτερα και δεν σχετίζονται με τα οικονομικά συμφέροντα μιας πόλης.
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουκούτσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος όχι μόνο το στρατόπεδο της Καλαμάτας θα κλείσει, αλλά οι υποδομές του θα δοθούν σε επιχειρηματία, προκειμένου να αξιοποιηθεί. «Εύχομαι να μην βγω αληθινός» ανέφερε ο κ. Κουκούτσης, ο οποίος καταλήγοντας σημείωσε ότι ελπίζει η πόλη της Καλαμάτας να μην πληρώσει την κόντρα Καμμένου – Σαμαρά.
 
Οι αυτοδιοικητικοί 
Από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Καλαμάτας το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης. Ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι το στρατόπεδο πρέπει να μείνει, ωστόσο, προσέθεσε ότι πρέπει η πόλη και ο Νομός να έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική για την συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου. Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμας ζήτησε το θέμα να τεθεί με ιδιαίτερη ένταση σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου της χώρας, τασσόμενος κάθετα αντίθετος στο κλείσιμο του στρατοπέδου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη