Γεωπολιτικά παιχνίδια τα αιτία της αναβολής της ανακήρυξης Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Γεωπολιτικά παιχνίδια τα αιτία της αναβολής της ανακήρυξης Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Με ανακοίνωση της η  Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έκανε γνωστό ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου ανακήρυξη του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσιεύματα, η πρόταση για την αναβολή κατατέθηκε από την ηγεσία του ιδρύματος, από τη στιγμή που για το θέμα έχουν προκληθεί ποικίλες αντιδράσεις τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην κοινή γνώμη. Τα αίτια έχουν να κάνουν με το ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια αλλά και τη «λαλίστατη σιωπή» της στα διαδραματιζόμενα στο Αιγαίο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Μάλιστα, η ανακοίνωση της αναβολής είναι από μόνη της περίεργη, αφού όταν έγινε γνωστό το όλο θέμα, προβλεπόταν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα εκπροσωπηθεί από τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ, ο οποίος θα εκφωνούσε ομιλία με θέμα «Ρωσία – Ελλάδα: Μαζί διά μέσου των αιώνων».
Για το ιστορικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, αυτή θα ξεκινούσε στις 7 το απόγευμα. Θα υπήρχαν χαιρετισμοί από τον αντιπρύτανη διοικητικών υποθέσεων και προσωπικού του Παν. Πελοποννήσου Γιώργο Ανδρειωμένο, από τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Αλέξιο Σαββίδη, από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Νικόλαο Ζαχαριά και από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας  Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο. Θα ακολουθούσε Laudatio του τιμωμένου από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου Θανάση Χρήστου.
Α.Π.