Διαμαρτυρία για τη χωροθέτηση στις δημόσιες τουαλέτες του κεντρικού πάρκινγκ

Διαμαρτυρία για τη χωροθέτηση στις δημόσιες τουαλέτες του κεντρικού πάρκινγκ

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή δημόσιων χώρων υγιεινής προϋπολογισμού μελέτης 28.000 ευρώ με το ΦΠΑ και με έκπτωση εργολαβίας 35%.
Η απόφαση ήταν να κατασκευασθούν δημόσιες τουαλέτες ανατολικά και στο μέσον του κτηρίου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, καθώς και στο νοτιοανατολικό άκρο του κεντρικού πάρκινγκ, έναντι της διασταύρωσης Ιατροπούλου και Νέδοντος. Όπως μάλιστα γινόταν μνεία από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία για την κατασκευή και άλλων ανάλογων χώρων, με πρώτη προτεραιότητα στην πλατεία Όθωνος και την παραθαλάσσια ζώνη (περιοχή «Πανελληνίου»).
 
Γιατί επιλέχτηκαν τα παραπάνω σημεία 
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση και απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Καλαμάτας, στη συνεδρίαση επί του θέματος, στα μέσα του 2016, τα σημεία επιλέχτηκαν ως εξής:
Θέση 1.Ανατολικά και στο µέσον του κτιρίου του ∆ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Η επιλογή της θέσης αυτής, εξυπηρετεί κυρίως το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης (∆ικαστήρια, κεντρική πλατεία, οδός Αριστοµένους)
Θέση 2. Στο χώρο στάθµευσης που έχει διαµορφωθεί πάνω στην καλυμμένη κοίτη του ποταµού Νέδοντα (στο νοτιοανατολικό άκρο του, έναντι της διασταύρωσης της δηµοτικής οδού Ιατροπούλου µε τη δηµοτική οδό Νέδοντος). Η θέση αυτή εξυπηρετεί κυρίως τους γύρω υφιστάµενους χώρους στάθµευσης αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Θέση 3. Στον υφιστάµενο ελεύθερο χώρο δυτικά της συµβολής της οδού Νέδοντα και γέφυρας Λεικων – παράλληλα µε την ανατολική κοίτη του ποταµού Νέδοντα. Η θέση αυτή εξυπηρετεί το ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και τους αυτοκινητιστές – µεταφορείς που σταθµεύουν εκεί.
Βέβαια, επί της απόφασης χωροθέτησης δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι πολιτιστικού χώροι (ΔΗΠΕΘΕΚ, Μέγαρο Χορού) που γειτνιάζουν οι δημόσιες τουλέτες, αλλά ούτε υπήρξε καμία συζήτηση με τους δημότες.
 
Αντιδράσεις 
Αποτέλεσμα της έλλειψης διαλόγου ήταν, χθες το πρωί, οι κάτοικοι της οδού Νέδοντος να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία, αφού, θεωρούν ότι ο χώρος που θα κατασκευαστεί θα γίνει αιτία για τη δημιουργία πλήθους προβλημάτων (υγιεινής, κοινωνικά) στην περιοχή τους. Μάλιστα 120 οικογένειες περίπου προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών και στη σύνταξη κειμένου διαμαρτυρίας.
 Όπως σημειώνεται σ’ αυτό, “ενόψει της απόφασης της δημοτικής αρχής να φτιάξει δημόσιες τουαλέτες απέναντι από τις πολυκατοικίες της Νέδοντος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων που διαμένουν σ’ αυτές. Λαμβάνοντας, δε, υπόψη τη δυσοσμία που θα αποπνέουν, με κίνδυνο την υγεία των μόνιμων κατοίκων και των παιδιών τους, καθώς και των επαγγελματιών που ζουν και εργάζονται στους παρακείμενους χώρους, ζητάμε ομόφωνα: Να σταματήσει το έργο και να γίνει χωροθέτηση σε διαφορετικό χώρο που δεν επηρεάζει την υγεία κατοίκων και δεν υποβαθμίζει την περιοχή”. Μάλιστα, δήλωναν αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, αν δεν σταματήσει το έργο.
Την αντίδρασή  εκδήλωσαν και κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου σημειώθηκε ένταση όταν ζητήθηκε από τις κυρίες να αφήσουν την επιτροπή να συνεδριάσει με τα προγραμματισμένα θέματά της.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχος υποδομών Ανδρέας Καραγιάννης, τόνισε ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί επαρκώς και πως από την λήψη της απόφασης έχει περάσει ήδη ένας ολόκληρος χρόνος.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, ζήτησε να σταματήσει άμεσα το έργο μέχρι να γίνουν επαφές με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, ενώ ο Σταμάτης Μπεχράκης, επίσης, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, ανέφερε ότι η επιλογή της θέσης στην οποία κατασκευάζονται οι δημόσιες τουαλέτες είναι λαθεμένη και πως αυτές έπρεπε να φτιαχτούν δίπλα από τον οικίσκο όπου στεγάζεται η διαχείριση του κεντρικού πάρκινγκ.
 
Ανακοίνωση Δημοτικής Αρχής 
Για το θέμα πήρε δημόσια θέση και η Δημοτική Αρχή όπου σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Οξύ πρόβλημα υπάρχει στην πόλη της Καλαμάτας, καθώς δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών οι χημικές τουαλέτες που έχει τοποθετήσει ο Δήμος. Για την αντιμετώπισή του, ελήφθη απόφαση κατασκευής δημοσίων τουαλετών, δύο προς το παρόν, μία εκ των οποίων στην Αριστομένους, έμπροσθεν του ΔΗΠΕΘΕΚ και μία στη νοτιοανατολική πλευρά του πάρκινγκ. Η χωροθέτηση έγινε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.
Ύστερα από τις αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι συνέλεξαν υπογραφές εναντίον της κατασκευής δημόσιας τουαλέτας στη νοτιοανατολική πλευρά του κεντρικού πάρκινγκ, επισημαίνεται ότι ο Δήμος ΕΓΓΥΑΤΑΙ πως οι τουαλέτες θα λειτουργήσουν χωρίς κανένα ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρόβλημα. Η συντήρηση και ο καθαρισμός τους θα γίνεται, όπως και στην εθνική οδό, από εργολάβο και θα λειτουργούν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη