Με τρεις μητροπολίτες η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά


Με τρεις μητροπολίτες θα τιμηθεί το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, στα Φιλιατρά η παντριφυλιακή εορτή του Αγίου Χαραλάμπους! Τις θρησκευτικές τελετές θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος θα χοροστατήσει στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συνοδεία του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου της τοπικής εκκλησίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού που έχει καταρτιστεί και δημοσιοποιηθεί, οι θρησκευτικές τελετές θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, παραμονή της εορτής, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου, με Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μετά Θείου Κηρύγματος. Νωρίτερα, στις 6.00 μ.μ., θα γίνει η άφιξη των μητροπολιτών στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου και η υποδοχή τους από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Από τις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία. Το Σάββατο, ανήμερα της εορτής, στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και στις 8.30 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Από το πρωί, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό στις 10.00 π.μ., στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και θα ψαλεί δέηση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, τη λιτάνευση θα συνοδεύουν αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α. και τιμητικό άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, Φιλαρμονικές και μαθητές.
Στη συνέχεια η πομπή θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό όπου θα γίνει η Απόλυση, ενώ θα ακολουθήσει ανταλλαγή ευχών και δεξίωση των προσκεκλημένων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών. Πλήθος πιστών, από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και Φιλιατρινοί από την Αθήνα, αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη για τις θρησκευτικές τελετές.
Παράλληλα, στα Φιλιατρά από την Τετάρτη, σε πλήρη ανάπτυξη, θα λειτουργεί μεγάλη εμποροπανήγυρη.

Του Ηλία Γιαννόπουλου