“Ξέβαψαν” τα 500αρικα της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας


Δικαίωση των δημοτικών παρατάξεων, που ζητούσαν περισσότερη διαφάνεια και συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου, στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να δοθεί οικονομικό βοήθημα ύψους 500 ευρώ ετησίως, αποτελεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία καταργεί το δικαίωμα αυτό να είναι προνόμιο του Δημάρχου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Παπαθεοδώρου αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής: ” Επειδή σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 202 του Ν.3463/06 προβλέπεται ότι: «……2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιµετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονοµικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρµακευτικής και νοσοκοµειακής, µε απόφαση του δηµοτικού και κοινοτικού συµβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηµατικά βοηθήµατα. Τα βοηθήµατα αυτά είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται ούτε συµψηφίζονται µε ήδη βεβαιωµένα χρέη προς ∆ηµόσιο, ασφαλιστικά ταµεία, Ο.Τ.Α. και νοµικά πρόσωπα αυτών ή πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.».
Για τον παραπάνω λόγο “στα πλαίσια του αυτεπάγγελτου ελέγχου ακυρώνουµε εν µέρει την αριθ. 10 /2018 απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του ∆ήµου Καλαµάτας ως προς την παράγραφο 4, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας.
Η παρούσα απόφαση µπορεί να προσβληθεί, από οποιονδήποτε έχει έννοµο συµφέρον σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 151 του Ν.3463/06 ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ιδίου ως άνω νόµου σε συνδυασµό µε τις διατάξεις του άρθρου 238 του ν.3852/2010, εντός προθεσµίας ενός (1) µηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής”.
 
 
Η επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

 
 
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι σε άλλους Δήμους της χώρας τα συγκεκριμένα βοηθήματα χορηγούνται με πιο διάφανες διαδικασίες και ζήτησε και η δημοτική αρχή να τηρήσει τις διαδικασίες αυτές και κυρίως να παρέχει ενημέρωση στην αντιπολίτευση.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, σχολίασε ότι η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια επιδοματική πολιτική προς τους έχοντες ανάγκη αντί να δεχθεί την πρόταση της δημοτικής του παράταξης για την απαλλαγή τέτοιων οικογενειών από δημοτικά τέλη, δίδακτρα σε δημοτικές σχολές, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, ζήτησε να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της διαφάνειας, ενώ, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών» Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε να ισχύσουν όροι αξιοκρατίας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι η διαδικασία για την επίδοση του συγκεκριμένου βοηθήματος είναι διάφανη, όλα θα γίνονται από την Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμους και εκείνος θα βάζει στο τέλος την υπογραφή του.
Τελικά την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε λευκό. Με τη στάση της αυτή θα πρέπει να νιώθει και περισσότερη δικαιωμένη από τις υπόλοιπες, οι οποίες άσκησαν κριτική άλλα υπερψήφισαν την πρόταση…
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη