Παν. Νίκας: Στηρίζει Σαμαρά στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis


Δήλωση του Παν. Νίκα για το σκάνδαλο Novartis
 
Δεν είναι δυνατό να κατηγορούνται δυο πρωθυπουργοί με εικασίες…
 
 Ζητούσε μια αφορμή, χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, να μιλήσει για το σκάνδαλο NOVARTIS. Προϊδέασε, μάλιστα, τους δημοσιογράφους, που βρίσκονταν εκεί, από την αρχή. “Είμαι διαθέσιμος να μιλήσω για όλα. Ακόμα και για το φαρμακευτικό σκάνδαλο”. Με δεδομένο την εμπλοκή και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο θέμα, το…δόλωμα έπιασε.
Και ο δήμαρχος άρχισε την τοποθέτησή του με μια γενική παρατήρηση: Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ζωή του τόπου έχει δηλητηριαστεί με την ιστορία της NOVARTIS. Μετά περάσαμε στο…κυρίως πιάτο. “Δεν είναι δυνατό δύο πρώην πρωθυπουργοί να κατηγορούνται, αυτή τη στιγμή χωρίς στοιχεία και να γίνονται βορά διαφόρων. Αν αποδειχθεί ότι έχουν βάλει το χέρι τους στο μέλι, καμία αντίρρηση. Να στήνονται, όμως, “αποσπάσματα”, χωρίς αποδείξεις είναι ανήκουστο και πρωτοφανές”.
Με άλλα λόγια, με όσα βομβαρδιζόμαστε τις τελευταίες μέρες για το σκάνδαλο Novartis αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι κάποια προσπάθεια κάθαρσης παρά μόνο ένα κυβερνητικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα με σκοπό πολιτικά οφέλη και, πριν απ’ αυτό, τον αποπροσανατολισμό του πόπολου, που ούτως ή άλλως είναι (είμαστε) μέσα σε μία δίνη.
Οι επικές κορόνες από διάφορους υπουργούς καταδεικνύουν αυτήν την ολιγότητα και ταυτόχρονα την αδιαφορία τους για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατικής διαδικασίας -αρκεί να σπιλώσουν τους αντίπαλους. Εάν ακόμη όλα είναι εικασίες ουδόλως τους απασχολεί (τόση και τέτοια η δημοκρατική τους ευαισθησία, ποιος να το έλεγε…). Δίνουν δικαίωμα σε όσους κατηγορούνται να αντιδράσουν (με το δίκιο τους) αφού τίποτα δεν έχει κριθεί από τη δικαιοσύνη, στην οποία άπαντες υποτίθεται ομνύουν. Τραγέλαφος.
Μερικές φορές μένει κανείς άναυδος από την τόση απερισκεψία (;), προχειρότητα (;), αλαζονεία (;) των κυβερνώντων, ακόμη και τότε που έχουν το δίκιο με το μέρος τους, εν σχέσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις των σκανδάλων και της διαφθοράς (ομολογουμένως).
Το να προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» ότι αυτοί είναι άμεμπτοι, ενώ οι προηγούμενοι ήσαν διεφθαρμένοι δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να σέβονται τους θεσμούς και κυρίως τη διάκριση των εξουσιών. Νομίζουν ότι μπορούν να πράττουν κατά πώς τους προστάζει η γκλάβα τους. Αμ, δεν είναι έτσι η κοινοβουλευτική πραγματικότητα (και η κοινωνική πραγματικότητα, ωσαύτως).
Περίπου αυτά προσπάθησε να πει ο δήμαρχος, χθες, “μεταφράζοντας” αυθαίρετα τη σκέψη του…Πάντως, ενδιαφέρον έχει ότι ο δήμαρχος δεν μίλησε καθόλου για τους υπόλοιπους που βρίκσονται στο κάδρο των “ενόχων”…
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη