Πλήθος πιστών στη λαμπρή γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά


Τα Φιλιατρά, φωτεινά και λαμπερά, τίμησαν την Παντριφυλιακή εορτή του Πολιούχου τους Αγίου Χαραλάμπους. Τη γιορτή λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, ο οποίος χοροστάτησε στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παρά τον άστατο καιρό, πιστοί από την ευρύτερη περιοχή συνέρευσαν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανάβοντας ένα κερί, προσκυνώντας και ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους.
Ο πεφωτισμένος λόγος των Αγίων Ιεραρχών, τόσο την παραμονή όσο και χθες ανήμερα της εορτής, τόνωσε το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και δυνάμωσε τη φλόγα της πίστης στην ψυχή τους. Με απόλυτη τάξη πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς και Εφεστίου Εικόνας του Αγίου, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων, μαθητών σχολείων, με τιμητικό άγημα στρατιωτών να την κρατά.
Στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών εψάλλη δέηση και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες σε μήνυμά του προς τους πιστούς, αφού αναφέρθηκε στη σωτηρία των Φιλιατρών από τον Άγιο Χαράλαμπο, σημείωσε, «έτσι και τώρα, με ενεργό πίστη, έμπρακτη μετάνοια και προσευχή στον προστάτη Άγιό μας θα διώξουμε και πάλι τα γερμανικά σύννεφα, που ως οικονομική δειναστία νεφελώνουν και πάλι τους Ελληνικούς ορίζοντες και θολώνουν πολυτρόπως και ποικιλοτρόπως τα πολιτιστικά μας ύδατα με τις επιβολές της εκομικευσμένης νοοτροπίας. Έχετε θάρρος αδελφοί μου, μπορεί να ήρθαν δύσκολες ημέρες αλλά έχετε την ελπίδα μας ότι εδώ, εις εμάς, στην ευλογημένη πατρίδα μας, θα περισσέψει η Χάρη του Θεού…».
Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό όπου και έγινε η Απόλυση. Στη συνέχεια ο δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και λαός είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων» να ανταλλάξουν ευχές για την ημέρα. Στις θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις συμμετείχαν, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο λαός και το έθνος πρέπει να προσανατολίζονται στους μεγάλους σκοπούς με εθνική ενότητα, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της χώρας με την οικονομική, ηθική κρίση και κρίση θεσμών που διέρχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι, προϋπόθεση για να ξανασταθεί στα πόδια της η Ελλάδα είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή.
Δηλώσεις έκαναν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος σε έργα που σχεδιάζονται και πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή της Τριφυλίας ευρύτερα καθώς και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας. Παρόντες ήταν, επίσης, οι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος, η επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Ιωάννα Μαραβελή, το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Δημήτρης Αναστασόπουλος, το μέλος της Π.Ε. της ΝΔ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, που προέβη σε δήλωση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis.

Του Ηλία Γιαννόπουλου