Αθώοι οι φύλακες της Μαραθόλακκας μετά τις μηνύσεις από το Δήμο Καλαμάτας

Αθώοι οι φύλακες της Μαραθόλακκας μετά τις μηνύσεις από το Δήμο Καλαμάτας

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, οι δύο φύλακες της Μαραθόλακκας, κατά των οποίων είχε στραφεί με δύο μηνύσεις ο Δήμος Καλαμάτας για διατάραξη υπηρεσίας και παράνομη βία, μετά τα γεγονότα που έχουν διαδραματισθεί από την Καθαρή Δευτέρα.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, καταθέτοντας ως μάρτυρας, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο βουνό δεν είναι η καλύτερη, όμως προέταξε μεγαλύτερο κίνδυνο για την πόλη και τους κατοίκους της από τα σκουπίδια και γι’ αυτό υπήρξε και η κήρυξη της έκτακτης ανάγκης.
Πάντως, παρά την βεβαίωση του Δημάρχου προς το Δικαστήριο, ότι οι κατηγορούμενοι φύλακες εμπόδισαν την εναπόθεση απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων κατέθεσαν ακριβώς το αντίθετο διευκρινίζοντας πως οι κατηγορούμενοι το μόνο που έκαναν ήταν να τους προειδοποιήσουν χωρίς να τους εμποδίσουν ότι η απόρριψη των σκουπιδιών εκεί, συνιστά ρύπανση περιβάλλοντος και κινδυνεύουν με μήνυση.
Στο μέλλον αναμένεται και η εκδίκαση της μήνυσης των κατηγορούμενων κατά του Δημάρχου για υποβάθμιση περιβάλλοντος.
 
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δήμαρχος, ο οποίος είπε ότι έχει γίνει μεγάλος αγώνας από το Δήμο Καλαμάτας για τα σκουπίδια. Υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι έμπαιναν μπροστά και εμπόδιζαν τα απορριμματοφόρα να μπουν στην Μαραθόλακκα και τους υποχρέωναν να αδειάζουν σε συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα, είπε ότι αυτό το έκαναν επίτηδες προκειμένου να γεμίσει το σημείο από σκουπίδια και να δημιουργηθεί πρόβλημα. Συνέχισε λέγοντας ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η νέα εταιρία που είχε υπογράψει σύμβαση ο Δήμος δεν μπορούσε να εγκατασταθεί, καθώς το ζωτικός χώρος εγκατάστασής της ήταν γεμάτος με σκουπίδια.
Γι’ αυτό όπως συνέχισε αποφασίσθηκε να ζητηθεί η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση ανάγκης, αλλά αυτή δεν ομαλοποιήθηκε και έτσι αναγκάσθηκε να υποβάλλει μήνυση στους κατηγορούμενους.
Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Άγγελου Βλαχονικολού αν στο μεσοδιάστημα που έληξε η σύβαση με τη εταιρία Eco Waste το Δεκέμβριο μέχρι τώρα που ανέλαβε η ΗΛΕΚΤΩΡ, γινόταν νόμιμα η αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμμάτων, ο κ. Νίκας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι από την Πέμπτη ξεκίνησε τη διαχείριση τους η νέα εταιρία. Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ρύπανση στην περιοχή, ο Δήμαρχος απάντησε ότι «είναι η λιγότερη επιβάρυνση από τους 26 Δήμους της περιφέρειας» και δήλωσε περήφανος γι’ αυτό.
Ο κ. Βλαχονικολός επισήμανε στο Δήμαρχο, ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος σε αυτοψία στις 6 Δεκεμβρίου διαπιστώνει μη ορθό περιβαλλοντικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και τον ρώτησε αν αυτό είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, που αποδεικνύεται από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, είναι μεγαλύτερος για την πόλη της Καλαμάτας», απάντησε ο Δήμαρχος. Κατέληξε δηλώνοντας στεναχωρημένος που εργαζόμενοι που μισθοδοτούνται έκαναν αυτές τις ενέργειες.
 
Περιβαλλοντικές παραβάσεις
Ο προϊστάμενος του Τμήματος  Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας Ηλ. Κατσάμπας που κλήθηκε να καταθέσει, αναφέρθηκε στην αυτοψία που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου, όπου διαπιστώθηκε μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων και πως δεν γινόταν σωστή διαχείριση. Μάλιστα είπε ότι έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσία και έχουν εισηγηθεί στον περιφερειάρχης Πελοποννήσου που είναι αρμόδιος την επιβολή προστίμου.
Στη συνέχεια κατέθεσαν πέντε οδηγοί απορριμματοφόρων, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν τους εμπόδισαν να μπουν στην Μαραθόλακκα, αλλά τους προειδοποιούσαν ότι κινδύνευαν με Αυτόφωρο λόγω της μήνυσης που είχαν καταθέσει στο Δήμο για περιβαλλοντική ρύπανση. Ειδοποίησαν όπως είπαν τον επιστάτη υπηρεσίας και το Διευθυντή και με τη δική τους εντολή τελικά άδειασαν τα σκουπίδια. Και ο επιστάτης καθαριότητας Στάθης Πολίτης κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι δεν εμπόδισαν ή άσκησαν βία.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Θανάσης Βασιλόπουλος, διευκρίνισε ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν εργοδότη την προηγούμενη εταιρία που είχε σύμβαση για τη Μαραθόλακκα και παρέμειναν ως φύλακες, καθώς έχουν παραμείνει εκεί τα μηχανήματα της, τα οποία θα χρησιμοποιήσει τώρα η νέα εταιρία. Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος δεν ήταν ευχαριστημένος από τον προηγούμενο εργολάβο και γι΄ αυτό προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό.
Για τα συγκεκριμένα περιστατικά, είπες πως ειδοποιήθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν επέτρεπαν στα απορριμματοφόρα να μπουν στην Μαραθόλακκα, ενώ εμπόδισαν και το μηχάνημα του Δήμου να σπρώξει τα απορρίμματα στην άκρη. Μάλιστα είπε ότι ήταν κρίσιμη περίοδος για την πόλη, καθώς ήταν ακριβώς πριν το 3ήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Καταλήγοντας είπε ότι από την Πέμπτη γίνεται καθημερινά διαχείριση των απορριμμάτων από τη νέα εταιρία και θα διαχειρίζεται και 120 τόνους από τα αποθηκευμένα για να καθαρίσει ο χώρος. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση στη Μαραθόλακκα «υπέροχη» σε σύγκριση με ότι γινόταν πριν 10 ημέρες
 
Απολογία
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος, είπε ότι ποτέ δεν εμπόδισε κανέναν. Ότι εξακολουθεί μαζί με την συγκατηγορούμενή του να είναι φύλακας εκεί, καθώς η προηγούμενη εταιρία του έχει πει να παραμείνει για τα μηχανήματα που είχε εκεί. Ωστόσο από τότε που έληξε η σύμβαση έχουν μείνει απλήρωτοι. Τόνισε πως κατέθεσε μήνυση γιατί τα σκουπίδια έφταναν μέχρι τον εθνικό δρόμο και δεν γινόταν καμία διαχείριση τους, ενώ τα αποστραγγίδια καταλήγουν στο Νέδοντα και από εκεί στη θάλασσα. Καταλήγοντας είπε ότι τα μηχανήματα που υπάρχουν στην Μαραθόλακκα είναι αναξιόπιστα και με αυτά καλείται να δουλέψει η νέα εταιρία και γι’ αυτό πιστεύει ότι γίνουν μία από τα ίδια. Η κατηγορούμενη δεν παραστάθηκε στη χθεσινή διαδικασία και εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων Άγγελος Βλαχονικολός, σημείωσε ότι οι φύλακες αρνούνται τις κατηγορίες και πως το μόνο που έκαναν ήταν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι στην περιοχή της Μαραθόλακκας  συντελείται περιβαλλοντικό έγκλημα ενώ πρόκειται και για περιοχή Natura. Επίσης, είπε ότι η μήνυση του Δήμου ήρθε ως απάντηση στη μήνυση που πρώτοι κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι για υποβάθμιση περιβάλλοντος.
Ο κ. Βλαχονικολός κατέθεσε έγγραφα για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στον Ταΰγετο, καθώς και ότι την επίμαχη περίοδο έφταναν στην Μαραθόλακκα ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα.
Ο Εισαγγελέας έδρας είπε ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα και ζήτησε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων.

Της Βίκυς Βετουλάκη