Αρνήθηκε «ρωγμές» στο εσωτερικό της παράταξής του ο Πέτρος Τατούλης

Αρνήθηκε «ρωγμές» στο εσωτερικό της παράταξής του ο Πέτρος Τατούλης

Ξεκαθάρισε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2019, αλλά και σειρά έργων για τη Μεσσηνία 
Μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες έστειλε χθες, μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά και της περιφερειακής σύμβουλου Αντωνίας Μπούζα για το Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καλαμάτα και ειδικότερα σε αίθουσα του Διοικητηρίου.
Τυπικά, μπορεί να ήταν ένας απολογισμός (σ.σ. απόλυτα πετυχημένος κατά τη γνώμη του) των πεπραγμένων στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, αλλά αυτό ήταν μόνο η επιφάνεια. Επί της ουσίας, απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε από μέλη της παράταξής του στη… φιέστα της Τρίπολης, αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, ξεκαθάρισε ότι ο καθένας έχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο και αυτόν θα πρέπει να διατηρεί και να υπηρετεί. Και εκ της θέσεως αυτής, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση του επιπέδου των πολιτών της, θα πρέπει να ψάχνει για συνεννοήσεις και κοινούς βηματισμούς.
Πρόσθεσε, βέβαια, ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία δε “γονάτισε μπροστά σε κανέναν”. Και για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, υπενθύμισε ότι ήταν ο μοναδικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος το 2007 στάθηκε απέναντι σε έναν “πανίσχυρο πρωθυπουργό”, προειδοποιώντας ότι η οικονομία της χώρας βαδίζει σε λανθασμένο δρόμο και γι’ αυτό πολύ σύντομα θα πέσει στα… βράχια. Πιστός δε στη θέση του αυτή, δεν ψήφισε ούτε τον προϋπολογισμό του 2008.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η παράταξή του θα είναι παρούσα και στις επόμενες περιφερειακές εκλογές με τον ίδιο επικεφαλής. Άλλωστε, αυτό δείχνει η καθημερινή επαφή του με τους πολίτες, η τελική του ομιλία στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Ο Π. Τατούλης φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Πελοποννήσου, γι’ αυτό ζήτησε να σταματήσουν τα “κουτσομπολιά”, η “παραφιλολογία” και οι “μεμψιμοιρίες” και να ασχοληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υλοποίηση όσων ακούστηκαν πριν από κάποιες εβδομάδες στην Τρίπολη, αλλά και να υπηρετήσουν με πάθος το σχεδιασμό που υπάρχει και αποδίδει καρπούς.
Για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, τόνισε ότι μπορεί να τους χωρίζουν αντιλήψεις και πολιτικές, αλλά μπορεί να υπάρξει συνεργασία και συναίνεση στη βάση του οφέλους των πολιτών. Σημείωσε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις του. Αντίθετα, και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε αποδοχή των πολιτικών που είχε χαράξει η παράταξή του. Ανέφερε, λοιπόν, ως παράδειγμα τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας πως η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο θα έχει αποδοθεί στους πολίτες λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Αλλά και το σχέδιο για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Όπως σχολίασε, στο συνέδριο έγιναν σημαντικές συμφωνίες και η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής είναι πλέον αυτές να υλοποιηθούν.
 
Υποδομές
Στη συνέντευξη εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχεδιασμό που υπάρχει στη βελτίωση των οδικών υποδομών της Μεσσηνίας. Το έργο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη προχωρά και η σχετική περιβαλλοντική μελέτη μπορεί να εγκριθεί τάχιστα.
Για το Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, είπε ότι θα γίνουν βελτιώσεις, ενώ για μια ακόμη φορά άφησε αιχμές για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, που το αφαίρεσαν από τη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού.
Ανέφερε ακόμη ότι η β’ φάση του δρόμου Σουληνάρι-Κορυφάσιο θα χρηματοδοτηθεί από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, ενώ στο πρόγραμμα της Περιφέρειας θα μπει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου Μεσσήνη-Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και το Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι.
 
Παγκόσμιος τουριστικός προορισμός
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση, γιατί σε συνέχεια του τουριστικού φόρουμ της Λουκέρνης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Costa Navarino, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού τον συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες στη Γερμανία και του παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς η Πελοπόννησος θα βελτιώσει τις πολιτικές της για τον τουρισμό, ώστε να αναδειχθεί σε σημαντικό προορισμό παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι δε γνωρίζει αν η Περιφέρεια μπορεί να σηκώσει το βάρος της υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού, πρόσθεσε ωστόσο ότι με τη βοήθεια του Φόρουμ εκτιμά ότι θα τα καταφέρει.
Επίσης, παρατήρησε ότι κατά τις επαφές του στη Γερμανία δρομολογήθηκε η δημιουργία περιφερειακής τράπεζας στην Πελοπόννησο, καθώς και ότι συμφωνήθηκε να φιλοξενηθεί το 2019 στην Περιφέρεια το συνέδριο των τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας. Επίσης, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι σήμερα θα ταξιδέψει στις Κάννες, σε συνέδριο για τις επενδύσεις σε ακίνητα, με σκοπό να ενημερώσει υποψήφιους επενδυτές για τις ευκαιρίες της Πελοποννήσου..
 
Εκλογικός νόμος
Ερωτώμενος για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, είπε ότι δεν τίθεται απέναντι στη φιλοσοφία αυτή, αλλά ξεκαθάρισε ότι από μόνη της η αλλαγή δε φτάνει να αλλάξει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στη σχέση κράτους και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Τατούλης ζήτησε την ανάθεση στην Περιφέρεια νομοθετικών πρωτοβουλιών για τοπικά και περιφερειακά ζητήματα.
 
Παραλειπόμενα
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στη συνέντευξη Τύπου ήταν πλαισιωμένος από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, τη χωρική αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, την περιφερειακή σύμβουλο Αντωνία Μπούζα, το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, αλλά και τον περιφερειακό σύμβουλο Απόστολο Γκούνη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη