Γεννηματά εναντίον Χαρίτση: Κυβερνητική αποτυχία στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ


Μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, παρά τα όσα οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται, αναδεικνύει σε λεπτομερή ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.
Υποστηρίζει ειδικότερα: «Προκύπτει σοβαρό ερώτημα, όταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Χαρίτσης ανακοινώνει ποσοστό απορρόφησης 25%. Τέτοιες δαπάνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί». Και προσθέτει: «Εκτός εάν ο κ. υπουργός εξαπατά, συνυπολογίζοντας τα 243 εκ. ευρώ που απλά είναι “παρκαρισμένα” στα ταμεία της χώρας, αλλά δεν μπορούν να διατεθούν λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένων προγραμμάτων στην πραγματική οικονομία».
Όπως επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, «παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν απογοητευτικοί, παρότι κλίμα ενίσχυσης των επενδύσεων δεν υφίσταται, παρότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στάθηκε ανίκανη να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χώρα».
Το Κίνημα δηλώνει ακόμα ότι ξεκινά αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει, αρχίζοντας από το ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία”) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Αναδεικνύουμε το πρόβλημα, αλλά και τα αίτια των καθυστερήσεων. Όχι μόνο για να ασκήσουμε κριτική, αλλά και για να υπάρξουν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και η άρση των εμποδίων που θα επιτρέψουν να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία μας» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου συμπληρώνεται ότι θα ακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα, ανάλογες πρωτοβουλίες και για τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Να σημειώσουμε ότι σε προηγούμενη παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, έχει σημειώσει, μεταξύ άλλων: “Η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Αντίστοιχη πρωτιά είχαμε και το 2016, όταν πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,3%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1,5%.
Χάρη σε αυτή την προσπάθεια υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα. Υποδομές κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Με τους πόρους αυτούς πραγματοποιήθηκαν επίσης, σημαντικές παρεμβάσεις στον κοινωνικό τομέα και ενισχύθηκαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προσλήφθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά έγκαιρα όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές και τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους. Περισσότερα από 108 χιλιάδες παιδιά βρήκαν θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς ουδεμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς τους. Χρηματοδοτείται, τέλος, η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, με τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δομών ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ)”.