Δίκτυο λαθρανασκαφών με αρχηγό Καλαματιανό

Δίκτυο λαθρανασκαφών με αρχηγό Καλαματιανό

Εγκληματική ομάδα που πραγματοποιούσε συστηματικές λαθρανασκαφές σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Καρδίτσας αποκάλυψε έπειτα από έρευνες μηνών το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα, τα περισσότερα από Μεσσηνία, σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν Δευτέρα και Τρίτη σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Κορινθίας, αλλά και της Μεσσηνίας.
Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι ένας 59χρονος που συνελήφθη, είχε συλληφθεί και πάλι στη Βέργα Καλαμάτας στις αρχές Φεβρουαρίου για παράνομη κατοχή όπλων, εκρηκτικών, ασυρμάτων και συσκευής ανίχνευσης μετάλλων.
 
Συλλήψεις Μεσσηνίων
Από τα εννέα άτομα που συνελήφθησαν οι επτά είναι Έλληνες, ηλικίας από 14 έως 64 ετών και οι δύο Αλβανοί, ηλικίας 41 και 47 ετών. Ο 59χρονος Έλληνας, όπως προαναφέραμε, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και θεωρείται πως ήταν αρχηγός της ομάδας.
Ειδικότερα οι συλληφθέντες είναι:
-Ένας 59χρονος από τη Βέργα Καλαμάτας, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας.
-Ένας 64χρονος από το Λουτράκι Κορινθίας, αλλά κάτοικος Καλαμάτας, ελεύθερος επαγγελματίας.
-Ένας 45χρονος κάτοικος Αττικής
-Ένας 45χρονος από τους Αρμενιούς Κυπαρισσίας, ελαιοτριβέας
-Ένας 53χρονος Καλαματιανός, ηλεκτρολόγος αυτοκίνητων
-Ένας 59χρονος από τα Βαρβάσαινα Ηλείας
-Ένας 56χρονος από τα Λεχαινά Ηλείας.
-Κάτοικοι Καλαμάτας είναι και οι δύο συλληφθέντες Αλβανοί.
Ωστόσο, η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει και ακόμη 6 Έλληνες, πέντε άνδρες ηλικίας από 43 έως 67 ετών και μία 58χρονη, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Όλοι είναι κάτοικοι εκτός Μεσσηνίας (Δράμα, Καρδίτσα, Αίγιο, κ.λπ.), ενώ μόνο ένας 63χρονος έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία αλλά κατοικεί στην Αττική.
Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από συνεργασία αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και Πύργου και των Τμημάτων Ασφαλείας Κορίνθου και Αιγιαλείας.
Σε βάρος των εννέα συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
 
Τηλεφωνικές συνομιλίες
Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ξεκίνησαν με διάφορα μέσα από τον Ιούλιο του 2017. Καθοριστικό ρόλο για άλλη μια φορά έπαιξαν τα κινητά τηλέφωνα, αφού έπειτα από πληροφορίες έγινε άρση απορρήτου και καταγράφηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες υπόπτων.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
 
Στον δρόμο προς Μάνη
Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα από 14/7/2017 έως 24/11/2017 πραγματοποίησαν συνολικά οκτώ λαθροανασκαφές και μία περίπτωση παράνομης αρχαιολογικής έρευνας, σε περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας.
Στη Μεσσηνία, πραγματοποίησαν μια λαθρανασκαφή σε περιοχή του Αλμυρού Καλαμάτας, στα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου προς Μάνη, μετά το Messinian Bay.
Από τις έρευνες δεν έχει προκύψει αν από εκεί κατάφεραν να βρουν κάτι πολύτιμο.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, έγιναν έλεγχοι σε οικίες, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια, κατά τους οποίους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
-συσκευή ανίχνευσης μετάλλων και καλωδίων,
-τρεις εκκλησιαστικές- βυζαντινές εικόνες, η προέλευση και το νόμιμο της κατοχής των οποίων ερευνάται,
-δύο ζυγαριές
-το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ,
-βιβλίο- εγχειρίδιο και
-κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 53χρονου ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων, από τους συλληφθέντες, στην Καλαμάτα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, βάρους 17,3 γραμμαρίων, ενώ σε έρευνα στην οικία του 45χρονου, από τους συλληφθέντες στις Αχαρνές Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετικό όπλο που κατείχε παράνομα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσότερων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Της Βίκυς Βετουλάκη