Η αντισεισμική προστασία στο προσκήνιο των εκδηλώσεων στο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Η αντισεισμική προστασία στο προσκήνιο των εκδηλώσεων στο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Εκδήλωση με θέμα «Πολιτική Προστασία – Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών» διοργανώνουν στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην Καλαμάτα ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), ο Δήμος Καλαμάτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.
Χθες, πρώτη μέρα της εκδήλωσης, μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – πρόεδρος ΟΑΣΠ. Θέμα του «Ο σεισμός της Καλαμάτας. Στρατηγική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στον ελληνικό και διεθνή χώρο».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις με θέματα “Σεισμικός κίνδυνος: Πρόληψη και ετοιμότητα σε ατομικό και εργασιακό επίπεδο” από τη δρα Ασημίνα Κούρου (γεωλόγο και προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης ΟΑΣΠ) και «Ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος και των ομάδων έρευνας – διάσωσης μετά από εκδήλωση σεισμικών φαινομένων» από τον αντιπύραρχο Αθανάσιο Μπαλάφα (αξιωματικό Π.Σ. 1ης ΕΜΑΚ). Τέλος, έγινε παρουσίαση των χώρων συγκέντρωσης κοινού σε περίπτωση σεισμού στο Δήμο Καλαμάτας από τον Αθανάσιο Βασιλόπουλο, αντιδήμαρχος Καλαμάτας.
Σήμερα θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια με θέμα την αντισεισμική προστασία σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών.
Μιλώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για τη συγκεκριμένη δράση, αναφέρθηκε στο ιστορικό των σεισμών του 1986 και των καταστροφών που αυτοί επέφεραν, τονίζοντας πως «η περιοχή μας είναι σεισμογενής, ο σεισμός θα ξανάρθει, όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο – να έχουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού στο ντουλάπι ή να κάνουμε κάποιες ενέργειες για το θεαθήναι –, αλλά πρέπει ουσιαστικά να εκπαιδεύουμε πρώτα απ’ όλα τα παιδιά μας και τους δασκάλους, φυσικά, για το τι πρέπει να κάνουν όταν συμβεί το φαινόμενο του σεισμού. Πρέπει να γίνονται ασκήσεις γι’ αυτό».