Νέα χωματερή για τα σκουπίδια της Καλαμάτας

Νέα χωματερή για τα σκουπίδια της Καλαμάτας

«Ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί είναι η περιοχή της Μαραθόλακκας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να βρεθούν καινούργιοι χώροι για την τοποθέτηση του υπολείμματος.
Όπως έγινε γνωστό χθες από τα πλέον επίσημα χείλη, κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, με το νέο υπόλειμμα που πρόκειται να δημιουργηθεί σε πολύ σύντομο διάστημα ο χώρος στην περιοχή θα καλυφθεί. Γι’ αυτό από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθούν και νέοι χώροι αποθήκευσης. Ένας από αυτούς είναι στο Γαρδίκι και ειδικότερα στο παλιό λατομείο του Κάρτσωνα, ωστόσο αναζητούνται κι άλλες λύσεις.
Κι ενώ θα περίμενε κάποιος αυτή η δήλωση να δημιουργήσει νέο κύκλο συζητήσεων για επάρκεια ή ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπολίτευση και αντιπολίτευση το μόνο που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να κερδίσουν ανούσιες εντυπώσεις στη συζήτηση που είχε… ανάψει.
Επιπλέον, τη χθεσινή συνεδρίαση απασχόλησε το θέμα της ανακύκλωσης, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα ποσοστό 30% που μεταφέρεται στο Κέντρο Ανακύκλωσης είναι υλικό μη χρησιμοποιήσιμο για τη μονάδα και θα πρέπει να μεταφερθεί στη Μαραθόλακκα για περαιτέρω επεξεργασία.
Η παραπάνω παραδοχή έδωσε το έναυσμα στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης (Μ. Μάκαρης, Στ. Μπεχράκης, Τ. Νιάρχος) να ασκήσουν κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο διαχειρίζεται την ανακύκλωση. Μάλιστα, ο Σταμάτης Μπεχράκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και σχολίασε ότι στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας θα μπορούσε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα «διαλογή στην πηγή», κάτι που θα μείωνε τον όγκο των απορριμμάτων. Τα ανακυκλώσιμα προϊόντα θα συγκεντρώνονταν σε ένα ή και περισσότερα «πράσινα σημεία», ενώ τα οργανικά υπολείμματα θα είχαν, όπως και γίνεται, άλλη χρήση. Από τροφή οικόσιτων πτηνών και ζώων μέχρι και λίπασμα στα κτήματα.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι, παρά την κριτική, η πορεία της ανακύκλωσης βρίσκεται σε καλό σημείο στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας, συνηγορώντας, είπε ότι ο Δήμος προχωρά με σταθερά βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσματα, αν δεν υπήρχε η Μαραθόλακκα, η οποία με τα προβλήματά της φαλκιδεύει το όλο εγχείρημα.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη