Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο αναβιώνοντας για 12η συνεχή χρονιά τα «Λελώνεια»


Λαμπρή γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία χθες στη μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και στα Φιλιατρά αναβίωσαν για δωδέκατη συνεχή χρονιά τα «Λελώνεια»! Πρόκειται για ιππική παρουσίαση που είναι αφιερωμένη στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους οι εκδηλώσεις και οι αγώνες που τελούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Την ιππική παρουσίαση και τις εορταστικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές τελετές, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, διοργάνωσαν ο Δήμος Τριφυλίας, ο Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Την Κυριακή το απόγευμα στο ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τον ιερέα – εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, Διονύσιο Καλογερόπουλο.
Μετά την Απόλυση έφιπποι από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας έκαναν περιφορά της Σημαίας του Αγίου Γεωργίου στους κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών με κατάληξη, πάλι, στο ξωκλήσι.
Μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Φιλιατρών συμμετείχαν σε αγώνες δρόμου, ενώ ακολούθως διεξήχθη ιππική παρουσίαση με συμμετοχή αλόγων από την ευρύτερη περιοχή. Για το ιστορικό των αγώνων και την ανδρεία και αυτοθυσία του Πανάγου Λελώνη στα χρόνια του τούρκικης σκλαβιάς μίλησε ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών, Γιάννης Σάκκουλας.
Συγκλονιστική ήταν νωρίτερα η ομιλία του εφημέριου του Ι.Ν. τόσο για την ιστορία του ναού όσο και για τον ήρωα Πανάγο Λελώνη, καθώς και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης στην Τουρκία.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.
Καημός, πάντως, και μαράζι του εκκλησιαστικού συμβουλίου, αλλά και όλων των Φιλιατρινών, είναι, επιτέλους, να έρθει η στιγμή που η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας θα ανταποκριθεί στην ευγενική παράκληση σύμπασας της πόλης για τη διαμόρφωση και ανάπλαση της μεγάλης πλατείας του ιστορικού ναού.
Σημειώνεται ότι πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή συμμετείχε στις θρησκευτικές τελετές και παρακολούθησε τα «Λελώνεια». Μεταξύ άλλων διακρίναμε τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Φιλιατρών Αναστάσιο Πούλο, τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Γαργαλιάνων Γιάννη Κατσούλα, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Φιλιατρών Χαράλαμπο Καναλουπίτη, το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέα Στεργιόπουλο και τον εορτάζοντα τοπικό σύμβουλο Γιώργο Κωτσάκη.

Του Ηλία Γιαννόπουλου