«Υποβιβασμός» του αεροδρομίου Καλαμάτας ελλείψει πυρασφάλειας

«Υποβιβασμός» του αεροδρομίου Καλαμάτας ελλείψει πυρασφάλειας

«Άναψε φωτιές» στο αεροδρόμιο Καλαμάτας
 
Κινητοποίηση φορέων και παραγόντων για άρση της εντολής
 
 
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας φαίνεται να δημιουργούνται στο αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», τη στιγμή που τα στοιχεία για το 2018 δείχνουν ότι ο αριθμός των αφίξεων σε αυτό από το εξωτερικό θα είναι αυξημένος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», υπάρχει απόφαση από το Πυροσβεστικό Σώμα για μετακίνηση εννέα (9) ατόμων από την πυρασφάλεια του αεροδρομίου, μειώνοντας έτσι δραματικά την επιχειρησιακή ικανότητα του Σώματος.
Εφόσον εφαρμοσθεί, τελικά, η απόφαση μετακίνησης, η οποία θα πρέπει να εκτελεστεί μέχρι το τέλος του μήνα, μένουν 21 ενεργά άτομα για πυροσβεστικά καθήκοντα στο αεροδρόμιο, όπερ σημαίνει πως δεν καλύπτει τους διεθνείς όρους που ισχύουν.
Το θέμα είναι τόσο σοβαρό, που σε περίπτωση που η απόφαση δεν ανακληθεί, το πολιτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας μένει επί της ουσίας χωρίς πυρασφάλεια, ενώ πέφτει και κατηγορία υποδοχής όλων των τύπων των αεροσκαφών. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις προγραμματισμένες πτήσεις πρόκειται να ακυρωθούν, με ό,τι τούτο μπορεί να σημαίνει για τον τουρισμό της Μεσσηνίας.
Μάλιστα, το όλο πρόβλημα ανάγκασε τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη να επικοινωνήσει με επιφανείς οικονομικούς παράγοντες του νομού, ζητώντας τη δική τους συνδρομή στην αντιμετώπισή του.
Προχθές, δε, το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο των πυροσβεστών συζήτησε το θέμα και προτίθεται να μεταφέρει το πρόβλημα σε όλες τις βαθμίδες του Σώματος. Μάλιστα, την προηγούμενη ημέρα, μετά και το θόρυβο που ξέσπασε, επισκέφθηκε την Καλαμάτα ο υπεύθυνος συντονιστής της Πυροσβεστικής Νοτίου Ελλάδος, ο οποίος και συζήτησε το θέμα. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να κατατεθεί εναλλακτική πρόταση από την Καλαμάτα.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Θάρρους» για το ίδιο θέμα είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγών στην οργανωτική δομή και λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στο Νομό Μεσσηνίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί το Σώμα στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Είχαμε, δε, σχολιάσει ότι απαιτείται σύσταση επιτροπής με κατάλληλο προσωπικό για την αξιολόγηση της πυρασφάλειας στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη