Μια άκρως ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση από το ΣΥΝ ΕΝΑ-Μιχάλης Τούμπουρος

Μια άκρως ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση από το ΣΥΝ ΕΝΑ-Μιχάλης Τούμπουρος

Σε μια γλυκιά καλοκαιρινή βραδιά όπως αυτή της Πέμπτης, η παρουσίαση του νέου διηγήματος «Εγώ ο Σίμος, Σιμεών» του συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη και της νέας ποιητικής συλλογής «Γυμνός» του ποιητή Λουάν Τζούλις, στο χώρο που στεγάζεται το θεατρικό σχήμα ΣΥΝ ΕΝΑ-Μιχάλης Τούμπουρος, εξελίχθηκε σε μια απολαυστική και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για όλους.
Κάτι το ότι η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο της στέγης του σχήματος, κάτι ο λυρικός τρόπος έκφρασης μεστών συναισθημάτων και αληθειών του Λουάν Τζούλις, κάτι ο πηγαίος, ιδιαίτερος, χιουμοριστικός, χειμαρρώδης λόγος του Γιάννη Ξανθούλη (λάτρεις και φίλοι κατά δήλωσή τους και οι δύο της Καλαμάτας), ανέβασαν το δείκτη του ενδιαφέροντος του κοινού που παραβρέθηκε στα ύψη, δημιουργώντας μια οικεία και ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Οι δημιουργοί μίλησαν για τα έργα τους σε interactive παρουσίαση και μέλη του σχήματος διάβασαν ποιήματα του Λουάν Τζούλις.
Στο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών» από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, ο αναγνώστης, ειδικά εκείνος που έλκει την καταγωγή του από την επαρχία, θα θυμηθεί πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας και τις ιδιομορφίες της δεκαετίας του ’60. Ένα ταξίδι μνήμης αλλά και αυτογνωσίας. Παρόλη τη δραματικότητα της πλοκής, το έργο είναι εν τέλει αισιόδοξο, μιας και μας κλείνει το μάτι να χαράζουμε τη δική μας πορεία, πέραν των κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων.
Ευαίσθητο, με δόσεις χιούμορ στα σημεία και στην «ποσότητα» που χρειάζεται, προκειμένου να σε γλιτώνει από τη στενοχώρια, αλλά και να σε αφήνει ταυτόχρονα να προβληματίζεσαι.
Με το μονολεκτικό, χωρίς καλολογικούς προσδιορισμούς και απόλυτο στο νόημά του τίτλο «Γυμνός» από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, ο ποιητής Λουάν Τζούλις καταθέτει τις αλήθειες του. Γυμνός, χωρίς υπαινιγμούς, υπεκφυγές, θολωμένα νερά. Το βλέμμα του πάνω στα πράγματα ειλικρινές, η ψυχή του αθώα σαν παιδιού. Ο λόγος του σταράτος, δωρικός, λιτός. Ο «πολιτισμός» της εποχής και η ανάγκη της ζωής σφυρηλάτησαν το χαρακτήρα του, έδωσαν νεύρο στις παλάμες του, άγγιξε χαρές και ένιωσε λύπες. Όλα απλά και χειροπιαστά. Ο αγώνας για την επιβίωση δεν του επέτρεψε να καμωθεί πως είναι κάτι άλλο πέρα από αυτό που ήταν, κι ας έγινε κάτι άλλο. Εν πλήρει συνειδήσει, παρέμεινε γυμνός, δηλαδή αγνός, καθαρός, γνήσιος, όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο που άφησε πίσω την ψυχή του για να φτιάξει τη ζωή του και δε σκέφτεται ποτέ να την μπασταρδέψει στο όνομα όποιας επιτυχίας. Αυτός που γύρευε εξελίχτηκε σ’ αυτό που είναι. Γνήσιος άνθρωπος.
Να σημειωθεί πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Bookmark.