«Εικόνες Πολέμου» , στους 77 οι νεκροί μέχρι χθες – Τριήμερο Εθνικό πένθος

«Εικόνες Πολέμου» , στους 77 οι νεκροί μέχρι χθες – Τριήμερο Εθνικό πένθος

Σε λιγότερο από μια ώρα η πύρινη λαίλαπα «εξαφάνισε» ολόκληρες περιοχές αφήνοντας πίσω στάχτη!

«Σοκάρουν» οι μαρτυρίες όσων έζησαν την πύρινη κόλαση – Έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν

Οι λέξεις είναι «φτωχές» για να περιγράψουν τον πρωτοφανή φονικό πύρινο όλεθρο που έζησε προχθές το βράδυ η ανατολική Αττική, ενώ η χθεσινή ήταν μέρα εθνικού πένθους και καταγραφής θυμάτων, τραυματιών και ζημιών.
Μέχρι αυτές τις ώρες που γράφονται αυτές οι λέξεις οι νεκροί επίσημα είναι 74. Την ίδια ώρα νοσηλεύονται 73 τραυματίες με εγκαύματα, οι 10 διασωληνωμένοι, καθώς και 23 παιδιά, ευτυχώς εκτός κινδύνου. 712 άνθρωποι περισυνελέγησαν από τη θάλασσα όπου «έπεσαν» για να γλιτώσουν!
Οι εικόνες που αντίκρισαν τα σωστικά συνεργεία χθες το πρωί «σοκάρουν» και είναι απ’ αυτές που θαρρεί κανείς ότι θα συναντούσε μόνο σε «χολιγουντιανά» θρίλερ. Είκοσι έξι άνθρωποι αγκαλιασμένοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, βρήκαν οικτρό θάνατο, λίγα μέτρα μακριά από την ακτή, στην προσπάθειά τους να βρουν διαφυγή στη θάλασσα… Αλλού αντίκρισαν οικογένειες μέσα στα σπίτια τους, ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι βρέθηκαν και νεκροί στη θάλασσα.

Το χρονικό της καταστροφής
Από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Κινέτας με πολλά μέτωπα. Η φωτιά πέρασε την εθνική οδό, αρκετά δε αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν ακόμα και στα τούνελ της Κακιάς Σκάλας, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές στους Αγίους Θεοδώρους, στα Μέγαρα, ακόμα και κοντά στην Κόρινθο. Καθώς το βάρος της κατάσβεσης είχε πέσει στα πύρινα μέτωπα αυτής της περιοχής, λίγα λεπτά πριν από τις 5.00 το απόγευμα ξέσπασε νέα μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του «Νταού Πεντέλης». Η φωτιά, λόγω και των δυνατών ανέμων που έπνεαν, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Από την Καλλιτεχνούπολη πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και πριν καταλήξει στη θάλασσα, άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και στάχτη!

«Σοκάρουν» οι μαρτυρίες στο «Θάρρος» όσων έζησαν την κόλαση!
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με ανθρώπους που έζησαν χθες από κοντά την απίστευτη τραγωδία. Ο Γιάννης Π. κατοικεί στην περιοχή «Κόκκινο Λιμανάκι», λίγο έξω από τη Ραφήνα. «Γυρνώντας στο σπίτι από την Αθήνα μετά τη δουλειά, έβλεπα τη φωτιά να καίει στο βουνό στην Καλλιτεχνούπολη… Γύρω στις 6 παρά 10 που έφτασα στο σπίτι, συνέχισα να βλέπω τη φωτιά να καίει από το μπαλκόνι ψηλά στο βουνό και οι νοτιοδυτικοί άνεμοι την “έσπρωχναν” προς τη Νέα Μάκρη, για όποιον ξέρει από την περιοχή, χωρίς να ανησυχώ ιδιαίτερα. Τόσο στο “Κόκκινο Λιμανάκι” όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας δε συνάντησα πυροσβεστικά οχήματα εκείνη την ώρα… Είδα μόνο ένα ελικόπτερο να επιχειρεί από το μπαλκόνι μου προς το βουνό… Διάβασα και για 3 αεροπλάνα, αλλά δεν τα είδα. Στη συνέχεια αποφάσισα να πάω στο κέντρο για κάποιες δουλειές… Μέχρι να γυρίσω στο σπίτι, στις 6 και μισή περίπου, η φωτιά είχε ξεπεράσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος και έφθανε στις αυλές των σπιτιών σε απίστευτα γρήγορα χρόνο, τότε έφυγα από το σπίτι και πήγα προς το λιμάνι… Ξαφνικά ο άνεμος από νοτιοδυτικός γύρισε σε βόρειος και οι φλόγες έρχονταν με απίστευτη ταχύτητα προς την παραλία. Έφυγα προς Αθήνα περνώντας μέσα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος… Περνώντας από το “Κόκκινο Λιμανάκι” είδα τις φλόγες στο στενό του σπιτιού μου, επικρατούσε πανζουρλισμός, δρόμοι μπλόκαραν και άλλοι έτρεχαν προς την παραλία, άλλοι δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους. Κατάφερα και έφυγα για την Αθήνα… Επαναλαμβάνω, μέχρι εκείνη την ώρα συνάντησα μόνο πολλή Αστυνομία στους δρόμους που προσπαθούσε απεγνωσμένα να ανοίξει διόδους διαφυγής, αλλά όχι πυροσβεστικά οχήματα. Γύρισα μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι μου. Εμείς γλιτώσαμε, αλλά η περιοχή είναι κυριολεκτικά “κρανίου τόπος”. Δε νομίζω ότι υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί η εικόνα… Είναι από αυτά που νομίζεις ότι δε θα ζούσες ποτέ».
Το «Θάρρος» επικοινώνησε και με τον Αντώνη Μπ. , Καλαματιανό, που εργάζεται στο Λιμενικό Σώμα. «Λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ μάς κάλεσαν με ανάκληση στη μονάδα στο Λαύριο, φύγαμε και φθάσαμε με το σκάφος ανοιχτά του λιμανιού της Ραφήνας, με εντολή από τη Φρεγάτα “Έλλη” που είχε το συντονισμό για έρευνα και διάσωση. Εμείς φθάσαμε πιο αργά, υπήρχαν νωρίτερα δυνάμεις πιο κοντινών περιοχών. Αυτά που ακούγαμε από τους ασυρμάτους δεν περιγράφονται… Ανέσυραν πτώματα από τη θάλασσα γειτονικά σκάφη από εμάς. Το χειρότερο είναι μαρτυρίες συναδέλφων που συναντήσαμε όταν ξημέρωσε στο λιμάνι της Ραφήνας. Άκουγαν φωνές ανθρώπων από την ξηρά που καλούσαν σε βοήθεια, που τελικά μάλλον δεn τα κατάφεραν… Σ’ αυτή τη δουλειά έχω αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι θα αντιμετώπιζα ποτέ μου κάτι τέτοιο. Δεν το χωράει το μυαλό το μέγεθος της καταστροφής που αντικρίσαμε με τα μάτια μας το ξημέρωμα…».

Του Κώστα Γαζούλη


Τριήμερο πένθος ανακήρυξε στη χώρα ο πρωθυπουργός
Δήλωση για τις φονικές πυρκαγιές που σκόρπισαν το θάνατο και κατέστρεψαν την Αττική έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τίποτα και κανείς δε θα ξεχαστεί.
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Ελληνίδες, Έλληνες, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.
Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή».
Στη συνέχεια της δήλωσής του τόνισε: «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν κηρύττουμε τριήμερο εθνικό πένθος».
Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης.
Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία».
«Η Ελλάδα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί.
Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους Να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί.
Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση:
Στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα. Στους διασώστες του ΕΚΑΒ. Στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της Αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής».
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση: «Θέλω να δεσμευτώ ότι: Τίποτε και κανένας δε θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δε θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ελλάδα περνά μία από τις δυσκολότερες στιγμές. Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι. Σας ευχαριστώ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη»
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για τη μεγάλη καταστροφή: «Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Ο πόνος είναι μεγάλος. Οι εικόνες οικογενειών που έφυγαν από τη ζωή αγκαλιασμένες συγκλονίζουν όλους μας. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. Αυτήν την ώρα όλοι μας πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Θέλω ακόμη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, αλλά και τους εθελοντές που, αγνοώντας κάθε προσωπικό κίνδυνο, έσωσαν ανθρώπινες ζωές.
Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή: Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του.
Σήμερα, όμως, δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών. Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση.
Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη. Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει, επιτέλους, να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα».