Εγκατάλειψη και ασυδοσία τα χαρακτηριστικά του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας

Εγκατάλειψη και ασυδοσία τα χαρακτηριστικά του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας

Στις περισσότερες πόλεις του κόσμου που διαθέτουν Ιστορικό Κέντρο, το προσέχουν «σαν τα μάτια τους», μιας και θεωρείται το δυνατό τους χαρτί στον τουρισμό και όχι μόνο.
Στην Καλαμάτα, ωστόσο, το Ιστορικό Κέντρο παραμένει ξεχασμένο και αφημένο στην τύχη του σχεδόν 20 χρόνια, από τότε δηλαδή που έγινε η μεγάλη ανάπλαση.
Ύστερα από πολλές διαμαρτυρίες που δεχθήκαμε, αποφασίσαμε να διασχίσουμε το σημείο.
Τα, δε, παράπονα είχαν να κάνουν με την καθαριότητα, με τα οχήματα- κυρίως τα μηχανάκια – που δε σταματούν να περνούν από εκεί, αλλά και με τα πολλά οχήματα τροφοδοσίας που δεν τηρούν το ωράριο κίνησης.
Δεκάδες, επίσης, φορές έχουν φτάσει στο «Θάρρος» διαμαρτυρίες για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστοι οι πεζόδρομοι.
Από την πλευρά μας, ελπίζουμε να αλλάξει κάτι στο Ιστορικό Κέντρο και να μην αρκεστούμε σε εξαγγελίες για ένταξη έργων στο τάδε πρόγραμμα…
Ωραία τα προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις, μέχρι να «πάρουν σάρκα και οστά», όμως, ας γίνουν μικρά βήματα βελτίωσης που κοστίζουν ελάχιστα.
Στον αντίποδα, βέβαια, δεν είναι όλα ευθύνη του Δήμου, καθώς για πολλά στρεβλά την ευθύνη έχουμε εμείς οι δημότες. Δε χρειάζεται βούρδουλας για να σεβαστούμε τα αυτονόητα, όπως ότι δεν πρέπει με το μηχανάκι να διασχίζουμε ένα πεζοδρομημένο τμήμα ή ότι δεν πρέπει να τοποθετούμε τραπεζοκαθίσματα εκτός γραμμών κλπ.
Τα παράπονα είναι πολλά, αλλά παρακάτω θα αρκεστούμε στα βασικά:

Πρόβλημα με τα αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης
Ένα σοβαρό ζήτημα που παρατηρείται στο Ιστορικό Κέντρο, το οποίο μας έχουν επισημάνει άνθρωποι και της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, είναι ότι δεν είναι δυνατό να προσεγγίσουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης πολλά σημεία, καθώς ο Δήμος έχει τοποθετήσει τεράστιες γλάστρες.
Ναι μεν οι γλάστρες έχουν μπει για να μην εισέρχονται οχήματα, όμως, αν χρειαστεί να περάσει όχημα έκτακτης ανάγκης, είναι από δύσκολο έως αδύνατο.

Τα μηχανάκια κάνουν πάρτυ
Άλλο μείζον θέμα είναι η κατάσταση με τα μηχανάκια, τα οποία μέρα – νύχτα κυκλοφορούν στο Ιστορικό Κέντρο, αδιαφορώντας για την απαγόρευση που θεωρητικά ισχύει.

Τα έργα που ξεχάστηκαν να γίνουν
Μπορεί η κυρίως ανάπλαση να έγινε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, όμως από τότε μέχρι σήμερα τα έργα που έχουν εκτελεστεί εκεί είναι μετρημένα στα δάχτυλά του ενός χεριού. Ειδικότερα, έγιναν κάποιες επιπλέον πεζοδρομήσεις, τα αντιπλημμυρικά στο ναό των Αγίων Αποστολών (ασχέτως του αν ο ναός εξακολουθεί να πλημμυρίζει όταν υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση), καθώς και η επαναφορά ενός πηγαδιού δίπλα στην εκκλησία. Όταν, μάλιστα, επανήλθε το πηγάδι, τοποθετήθηκε τζάμι ώστε να είναι ορατό το εσωτερικό από τους διερχόμενους. Εντούτοις, αυτό στην πράξη δεν ισχύει, καθώς στο τζάμι συγκεντρώνονται υδρατμοί!

Οι είσοδοι που κάποτε έκλεισαν αλλά ενόχλησαν
Ζήτημα που, επίσης, αξίζει να επισημανθεί είναι ότι στο Ιστορικό Κέντρο κυκλοφορούν ελεύθερα τα αυτοκίνητα. Κάποια στιγμή για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο ο Δήμος είχε τοποθετήσει σιδερένια εμπόδια σχήματος Π. Όμως, αυτά ενόχλησαν κάποιους περίοικους. Έτσι, τα απομάκρυναν και ο καθένας διασχίζει το σημείο ελεύθερα και όποτε θέλει.
Οριστική λύση θα ήταν τα βυθιζόμενα κολωνάκια, όπως υπάρχουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε σημείο της κεντρικής πλατείας στην Καλαμάτα.

Το Ιστορικό Κέντρο των αντιθέσεων
Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχει και το θέμα μεταξύ των καταστημάτων που λειτουργούν την ημέρα και τη νύχτα.
Τα περισσότερα καταστήματα που λειτουργούν τη νύχτα αφήνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους έξω την ημέρα και για όποιον περνά από το σημείο, δεν είναι η καλύτερη εικόνα.
Όσο για την κατάσταση το βράδυ, οι γραμμές που έχει ορίσει ο Δήμος ως όρια σε κάθε πεζόδρομο είναι διακοσμητικές για αρκετούς καταστηματάρχες.
Μάλιστα, πολλές φορές τα τραπεζοκαθίσματα ξεφεύγουν τόσο από τα όρια, που ο διάδρομος που απομένει για τους πεζούς είναι ελάχιστος!

Οι καταστηματάρχες προσπαθούν
Εκτός, όμως, από τους καταστηματάρχες που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να διατηρήσουν μια καλή εικόνα έξω από το κατάστημά τους ή σε όλο το μήκος του δρόμου που δραστηριοποιούνται. Γνωρίζουμε, δε, επαγγελματίες που, έπειτα από συνεννοήσεις, προχωρούν σε κινήσεις καλλωπισμού.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση