Άγνωστο, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, αν και πόσοι από τους 4.000 μαθητές θα μεταφερθούν


Με ταλαιπωρία φαίνεται να ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά για 4.000 μαθητές της Μεσσηνίας, καθώς οι διαδικασίες για τη μεταφορά τους δεν ολοκληρώθηκαν, ούτε καν στο παρά πέντε.
Παρά τις αντίθετες, χθεσινές, διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τη σχολική μεταφορά, η τροπολογία που θα άναβε το «πράσινο φως», έστω, στους προσωρινούς μειοδότες του διαγωνισμού για να ξεκινήσουν από σήμερα τα δρομολόγια, θα εισαχθεί στη Βουλή αύριο!
Τα ευτράπελα με το διαγωνισμό μεταφοράς των μαθητών της Μεσσηνίας έχουν αρχίσει από πέρυσι το Σεπτέμβριο, οπότε και ακυρώθηκε ο τότε διαγωνισμός. Με παράταση των παλιών συμβάσεων για να μη μείνουν τα παιδιά στους δρόμους και με τεράστιες καθυστερήσεις, ο διαγωνισμός κατάφερε να υλοποιηθεί λίγο πριν από το καλοκαίρι.
 
Από Τετάρτη και μετά…
Αλλά ακόμα κι έτσι, οι διαδικασίες έφτασαν λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους ελάχιστα προτού ανοίξουν τα σχολεία. Λίγες ημέρες πριν από το τέλος Αυγούστου, σε συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενέκρινε μέρος του πρακτικού της επιτροπής για την ανάδειξη προσωρινών μειοδοτών μεταφοράς μαθητών.
Όπως είχε τονίσει η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ντίνα Νικολάκου, διαχωρίστηκαν οι προσφορές που δεν υπήρχε πρόβλημα και εγκρίθηκαν 60 προσωρινοί μειοδότες.
Παρά ταύτα, ούτε κι αυτοί μπορούν από σήμερα να εκτελέσουν δρομολόγια, καθώς δεν έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ. Η τροπολογία για την έγκριση αυτών των προσωρινών μειοδοτών θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο.
Παράλληλα, από το διαγωνισμό αυτό προέκυψαν και 141 δρομολόγια που κηρύχτηκαν άγονα, καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Γι’ αυτά, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ξεκινήσει διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.
 
Διαβεβαιώσεις Περιφέρειας
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, αναφέρει ότι «με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κύριων μεταφορέων και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Αρχής.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης τόνισε την αδιαπραγμάτευτη θέση του για την προστασία του δημόσιου αγαθού της σχολικής μεταφοράς, η οποία θα πρέπει να αφορά όλους τους ωφελούμενους μαθητές και να διασφαλίζει την ασφαλή και τη συνεπή μεταφορά τους.
Ζήτησε, επίσης, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να ενημερώσουν τους αναδόχους για την απόλυτη τήρηση των οδηγιών του υπουργείου και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την προετοιμασία και την ετοιμότητά τους».
Σε ερώτηση, δε, αποκλειστικά για τους μαθητές της Μεσσηνίας, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, τόνισε ότι χθες στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, όπου και διαπιστώθηκε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών.
Μάλιστα, η κα Νικολάκου είπε ότι θα γίνει μεταφορά μαθητών και με ταξί, καθώς οι προσωρινοί μειοδότες έχουν ενημερωθεί ότι η τροπολογία θα είναι την Τετάρτη στη Βουλή και μπορούν να προχωρήσουν.
Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι σίγουρα θα γίνουν κανονικά τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών με τα λεωφορεία.

Της Βίκυς Βετουλάκη