Προηγείται ο Παν. Νίκας, αλλά υπάρχει και ο Αν. Λυκουρέντζος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Προηγείται ο Παν. Νίκας, αλλά υπάρχει και ο Αν. Λυκουρέντζος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο κόμμα που θα κόψει το γρίφο των υποψηφίων περιφερειαρχών στις 13 περιφέρειες της χώρας. Όπως δήλωσε από την Καλαμάτα, προχθές, ο αντιπρόεδρός Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και η εκλογική επιτροπή για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον Νικήτα Κακλαμάνη, στην οποία µετέχουν, επίσης, οι Λευτέρης Αυγενάκης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Κώστας Τσιάρας, Θανάσης Νέζης και Στέλιος Κονταδάκης. Από κει και πέρα τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Στόχος της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι να κερδίσουµε όλες τις περιφέρειες”, σημειώνει ο πρόεδρος του κόμματος, βάζοντας ψηλά τoν πήχη των προσεχών περιφερειακών εκλογών. Ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει υπογραμμίσει εδώ και καιρό ότι, σε αντίθεση µε τις δηµοτικές, οι περιφερειακές εκλογές έχουν ξεκάθαρο πολιτικό στίγµα και συνεπώς θα δοθούν “χρίσµατα” σε κάθε αναµέτρηση στο επίπεδο αυτό.
Στις τελευταίες εκλογές, του 2014, οι υποψήφιοι που στήριξε η Νέα ∆ηµοκρατία επικράτησαν σε 7 από τις 13 Περιφέρειες.
 
Περιφέρεια Πελοποννήσου 
Η διαδικασία για την εύρεση υποψηφίου περιφερειάρχη έχει ξεκινήσει από νωρίς και στην πρώτη σειρά ήταν νυν βουλευτής του κόμματος. Πρόκειται για τον Χρίστο Δήμα βουλευτή Κορινθίας. Μετά την άρνησή του ξεκίνησε η…διαλογή προσώπων. Κατάληξή της ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος, όμως, για να κερδίσει το “χρίσμα”, θα έπρεπε να βρει διαύλους επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Στην αρχή ο κ. Νίκας, δηλώνοντας “αυτοδιοικητκός”, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για να κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης, ζητώντας, όμως, κάποιες προϋποθέσεις.
Μία από αυτές ήταν και το…λιώσιμο των πάγων με τον κ. Σαμαρά. Αυτό φαίνεται να επιτεύχθηκε με την….περίφημη χειραψία στην κεντρική πλατεία, και, συνεχίστηκε με μπαράζ δηλώσεων του ιδίου υπέρ του πρώην πρωθυπουργού. Στην προχθεσινή, δε, εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος αποθέωσε τον πρώην πρωθυπουργό.
Στον χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Όσο περνάει ο καιρός, η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιεί τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο, την αυτοθυσία αλλά και την ανατροπή πολλών καταστάσεων που επέτυχε η κυβέρνησή του”,  όπως, “συνειδητοποιεί επίσης ότι αυτό που συνέβη στις εκλογές του 2015 έχει οδηγήσει την πατρίδα μας όχι μόνο σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα αλλά, δυστυχώς, και σε εθνικές ζημίες και σε εθνικά αδιέξοδα”.
Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε τόσα πολλά υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, τα οποία προκάλεσαν ποικίλα σχόλια. Προκειμένου, όμως, να είναι υποψήφιος “άκουσε” την θεά Αθηνά, η οποία δια του στόματος του πολυμήχανου  Οδυσσέα εμψύχωσε τους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία, όταν αυτοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. “Θαρσείν χρή ταχ’ αύριον έσετ΄ άμεινον”, που σημαίνει “πρέπει να έχετε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα”… Γι’ αυτό και όλα δείχνουν ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης.
Βέβαια, επειδή στην πολιτική συμβαίνουν πολλά, εξετάζεται έντονα και η περίπτωση του πρώην βουλευτή και υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Νικήτα Κακλαμάνη, χωρίς έτσι να αποκλείεται το ενδεχόμενο της εναλλακτικής λύσης.
Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος του μήνα, άντε αρχές του επόμενου και θα γνωρίζουμε τον πρώτο κομματικό υποψήφιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη