Τα σχολεία άνοιξαν, ο φόβος της ιλαράς καραδοκεί

Τα σχολεία άνοιξαν, ο φόβος της ιλαράς καραδοκεί

Τα σχολεία άνοιξαν χθες και μαζί επιστρέφει και ο φόβος της ιλαράς, που πέρυσι άφησε έντονα το στίγμα της στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα. Μόνο στη Μεσσηνία καταγράφηκαν 47 κρούσματα, με την πλειοψηφία να απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ για κάποια παιδιά απαιτήθηκε εξειδικευμένη νοσηλεία σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Από την 1η/5/2017 και μέχρι τις 6/9/2018 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 3.253 κρούσματα ιλαράς. Στην πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Καταγράφηκαν δε 4 θάνατοι.
 
Κανένα κρούσμα
Στη Μεσσηνία, από τον Απρίλιο και μετά, παρατηρήθηκε ύφεση της επιδημίας, με τα κρούσματα να μειώνονται σημαντικά και τους καλοκαιρινούς μήνες να μην καταγράφεται ούτε ένα.
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και οι επαγγελματίες υγείας, όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα χρονιά και καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, όπως και τους ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει από ιλαρά.
Μάλιστα, συστήνει εμβολιασμό με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
 
Ιατρικός Σύλλογος
Ερωτώμενος από το «Θ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μιχάλης Μιχαήλ, σημείωσε ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2000 και μετά είναι εμβολιασμένα, εκτός από ορισμένες κοινότητες, όπως οι Ρομά και οι παράτυποι μετανάστες. «Όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1970 έχουν περάσει τις παιδικές ασθένειες, καθώς τότε δεν υπήρχαν εμβόλια. Το να έχεις περάσει την ασθένεια είναι το καλύτερο εμβόλιο, γιατί αφήνει ισόβια ανοσία. Επομένως, αυτό που πρέπει να δούμε είναι τις ηλικίες που έχουν γεννηθεί από το 1970 έως το 2000, γιατί τότε τα εμβόλια εισήλθαν στην καθημερινή μας ζωή και πρακτική και οι περισσότεροι γονείς ξεχνούσαν να κάνουν στα παιδιά τη δεύτερη δόση. Πρακτικά είναι σαν να είναι ανεμβολίαστος ένας μεγάλος αριθμός πληθυσμού. Κι αν δούμε και τα κρούσματα που είχαμε πέρυσι, ήταν ακριβώς αυτό το φάσμα ηλικιών. Επομένως, χρειάζεται μια προσεκτική ματιά στα παιδιά που θα πάνε σχολείο αν έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της ιλαράς. Στα περισσότερα δυτικά κράτη στα σχολεία δεν εγγράφονται καθόλου τα παιδιά αν δεν υπάρχει ενημερωμένο το βιβλιάριο των εμβολίων. Εδώ ακόμα δεν ισχύει αυτό», πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ.
Μετά τα νέα δεδομένα και τις οδηγίες από το υπουργείο, η πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να γίνεται στα παιδιά στην ηλικία των 12 μηνών και 3 μήνες μετά να ακολουθεί η δεύτερη.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη