Ο 30ός Διάπλους Μεσσηνιακού Κόλπου και το 7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη αύριο στην Καλαμάτα

Ο 30ός Διάπλους Μεσσηνιακού Κόλπου και το 7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη αύριο στην Καλαμάτα

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στο εντευκτήριο του ΝΟΚ, με αφορμή την διπλή αθλητική γιορτή, με σημαντικά μηνύματα ενεργητικής συμμετοχής και αλληλεγγύης που θα διεξαχθεί παράλληλα αύριο, τον 30ό Κολυμβητικό Μαραθώνιο Μεσσηνιακού Κόλπου και το 7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη. Μίλησαν ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Δημήτρης Κακαλίκας, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος, ο προπονητής Τάκης Λαγοπάτης και ο Χρήστος Μπένος πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, που στηρίζει το δρομικό κομμάτι του σαββατιάτικου αγώνα.
Ο διευθυντής της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του Κυπέλλου Εθελοντή Δότη, τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσμοθετήσει την 15η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθελοντή δότη και όλη την εβδομάδα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Εξήγησε ότι ο αγώνας της Καλαμάτας που γίνεται για 7η χρονιά, περιλαμβάνοντας κολύμβηση και τρέξιμο έχει ως κύριο σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, τονίζοντας ότι η δωρεά λίγων κυττάρων αποτελεί μια αξεπέραστη πράξη αλτρουϊσμού, καθώς η ζωή δεν αγοράζεται παρά μόνο χαρίζεται.
Εκτός από τους αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 5.30 (κολύμβηση) και στις 7 μ.μ. (τρέξιμο), και φέτος θα ακολουθήσουν το βράδυ στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ επιστημονικές ομιλίες από συνεργάτες της διοργάνωσης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προβολή ταινίας, ενώ παράλληλα ο κόσμος μπορεί να εγγράφεται εθελοντής δότης.
Επίσης, μια εβδομάδα μετά, Παρασκευή και Σάββατο 14-15/9 στο ξενοδοχείο Ελίτ θα πραγματοποιηθεί για 13η χρονιά το συνέδριο Αιματολογικά Νέα με τη συμμετοχή γιατρών απ’ όλη την Ελλάδα και κεντρικό θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.
Με τη σειρά του ο Τάκης Λαγοπάτης ανέφερε τις βασικές λεπτομέρειες των κολυμβητικών αγώνων, τονίζοντας ιδιαίτερα την παρουσία κάθε χρόνο σπουδαίων πρωταθλητών, όπως ήταν πέρυσι ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης. Φέτος το «παρών» θα δώσει ο υπερμαραθωνοδρόμος κολυμβητής Σπύρος Χρυσικόπουλος ο οποίος κολύμπησε πέρυσι με επιτυχία 104 χλμ. και τον προσεχή Οκτώβριο θα επιχειρήσει τον διάπλου των 140 χλμ. από Ρόδο έως Καστελόριζο. Μαζί του θα βρίσκονται κι άλλοι Έλληνες πρωταθλητές, καθώς και δυο συμπατριώτες μας κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων που ζουν και διακρίνονται στην Ολλανδία.
Οι αγώνες κολύμβησης θα ξεκινήσουν στις 5.30 μ.μ. περιλαμβάνοντας αποστάσεις 3 χλμ., 1 χλμ. και 500 μ..
Τέλος, ο Χρήστος Μπένος, επεσήμανε ότι ο ΣΔΥΜ δείχνει πάντα το κοινωνικό του πρόσωπο, έχοντας στο παρελθόν στηρίξει ευαίσθητες ομάδες, όπως οι διαβητικοί, τα παιδιά με αυτισμό, οι άνθρωποι που παλεύουν με τον καρκίνο. Κάλεσε όλα τα μέλη των Δρομέων Υγείας και όποιον άλλο επιθυμεί να συμμετάσχουν στο δρόμο 5 χλμ. στηρίζοντας τους σκοπούς της διοργάνωσης και καλώντας τον κόσμο να γίνει εθελοντής δότης.
Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργεί από τις 3-3.30 μ.μ. δίπλα στο ΝΟΚ, ενώ η εκκίνηση θα δοθεί στις 7 μ.μ., με τους αθλητές να διασχίζουν την Ναυαρίνου προς δυτικά, φτάνοντας μέχρι την Αναλήψεως και στη συνέχεια στο «Χιλιόμετρο», όπου θα κάνουν αναστροφή για να τερματίσουν στο σημείο όπου ξεκίνησαν.
 
Με 14 αθλητές ο κολυμβητικός μαραθώνιος 30 χλμ. 
Στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο κ. Κακαλίκας μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον αντιπρόεδρο του Ομίλου, Γιάννη Αδαμόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «διαμάντι» ως άνθρωπο, γιατρό και αθλητικό παράγοντα, τον συνεχάρη που μαζί με τους συνεργάτες του διοργανώνουν τον Κύπελλο Εθελοντή Δότη και εκδήλωσε την χαρά του που τον έχει δίπλα του.
Μιλώντας για τον Διάπλου ο πρόεδρος του ΝΟΚ δήλωσε ευτυχισμένος που είχε την ευκαιρία για 29 χρόνια να συνοδεύει τους αθλητές στη θάλασσα, όμως εξαιτίας μιας περιπέτειας υγείας που πέρασε «παρέδωσε τη σκυτάλη» φέτος στο μέλος του ΔΣ του ΝΟΚ Επαμεινώνδα Σκαρπαλέζο.
Ο κ. Κακαλίκας, χωρίς να κατανομάζει, έριξε αιχμές σε όσους θέτουν εμπόδια και δεν κατανοούν τη σημασία τέτοιων αγώνων που προσφέρουν στην περιοχή μας και προσελκύουν αθλητές απ’ όλο τον κόσμο.
Ο 30ός κολυμβητικός Διάπλους, απόστασης 30 χλμ. θα ξεκινήσει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, οι αθλητές θα φτάσουν μέχρι ανοικτά της Βελίκας, όπου θα κάνουν αναστροφή για να τερματίσουν στην Καλαμάτα στο ίδιο σημείο (οι πρώτοι αναμένονται το μεσημέρι, ενώ υπάρχει όριο τερματισμού έως τη δύση του ηλίου για τους τελευταίους). Ήδη από χθες αναμένονταν οι πρώτοι αθλητές, ενώ σήμερα το βράδυ (9 μ.μ. στο ξενοδοχείο Φαραί) θα γίνει η κλήρωση των συνοδευτικών σκαφών.
Οι κολυμβητές και κολυμβήτριες που έχουν δηλώσει συμμετοχή για τον αυριανό αγώνα είναι οι εξής: Charles Edward (Αγγλία), Fernando Ciaramella (Αργεντινή), Katrin Walter (Ελβετία), Ned Denison, Lori King, Julie Newton, Dany Vella (ΗΠΑ), Albert Moliner, Roberto Margarit (Ισπανία), Sale Savel (Σερβία), οι Έλληνες Βασιλική Λουκά, Αθανάσιος Τσάκωνας, Σοφία Ψιλόλιγνου, ενώ δεν θα λείψει ούτε φέτος ο Ούγγρος Αττίλα Μανιόκι.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη